joi, aprilie 3, 2025

Eșec în implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Mureș? Primarilor li s-a propus rezilierea contractului cu operatorul de salubritate

- Advertisement -spot_img
Must Read

Implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Mureș întâmpină dificultăți și pare a fi sortită eșecului. Totul din cauza managementului defectuos al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI ECOLET Mureș, dar și al Consiliului Județean Mureș, care ar fi trebuit să trateze cu mai multă seriozitate problema mediului în județ. Bineînțeles, totul și cu largul concurs al operatorului de salubritate SYLEVY SALUBRISERV SRL. Deși ar fi trebuit începută încă din 2010, problema gestionării deșeurilor a trenat ani la rând, probabil fiind un subiect tratat la ”diverse” de conducerea județului Mureș. Cel puțin așa reiese și din rezultatele obținute până acum.

Funcționarea SMID este afectată în primul rând de activitatea deficitară a operatorilor de salubritate implicați în acest proiect.

Probleme de mediu

Din primele informații, rezultă că sunt probleme în ce privește calitatea serviciilor prestate de operatorii de salubritate, inclusiv de către SYLEVY SALUBRISERV, acțiunile favorizante sau inacțiunile Andreei Toth, director executiv la ADI ECOLECT și ale lui Peter Ferenc,șeful Consiliului Județean Mureș, dar și președinte al ADI ECOLECT, în sensul remedierii situației, afectând grav activitatea SMIDS Mureș prin generarea unor factori de risc semnificativi la adresa mediului înconjurător (depozitări de deșeuri în locații neconforme, inclusiv intravilane, transporturi neautorizate de deșeuri, unele cu utilaje necorespunzătoare), prejudicierea bugetelor UAT implicate în proiect, inclusiv CJ Mureș (prin raportări fictive ale cantităților colectate și ale celor depuse la depozitul de la Sânpaul, deturnarea veniturilor obținute prin reciclarea “la negru” a deșeurilor, penalitățile primite din partea instituțiilor cu atribuții în domeniu – Garda Națională de Mediu, Administrația Fondului de Mediu), afectarea indicatorilor economici a celorlalte componente ale SMIDS (depozit conform, stații de transfer, sortare, compostare, stația de tratare mecano-biologică), neîndeplinirea țintelor de colectare selectivă și valorificare a deșeurilor impuse de Comisia Europeană (generând risc de infringement din partea UE).

Nereguli și deficiențe descoperite de Camera de Conturi Mureș

În perioada 11.11.2021 – 17.12.2021, la sediul ADI ECOLECT MUREȘ, au descins și reprezentanții Camerei de Conturi Mureș (Curții de Conturi a României) care au realizat un control cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității antemenționate. Constatările și deciziile luate de reprezentanții instituției de control, au fost detaliate și transmise într-un raport către ADI ECOLECT MUREȘ.

Cum era de așteptat, s-au găsit mai multe deficiențe și nereguli.

1).În cadrul procedurilor de achiziție publică privind atribuirea contractelor de delegare a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor muinicipale și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare al județului Mureș pentru zonele: 1-Sânpaul, 4-Reghin, 6-Bălăușeri, 7-Râciu, contractele au fost atribuite unor ofertanți care, concomitent pentru cele 4 zone, nu îndeplineau condițiile de eligibilitate în ceea ce privește situația economico-financiară și capacitatea tehnică.

2).Neaplicarea măsurilor legale de constituire/prelungire a garanțiilor de bună execuție în valoare de 4.140.426 lei pe durata de valabilitate a contractelor de delegare a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri – componente ale serviciului de salubrizare al județului Mureș pentru zonele: 1-Sânpaul, 4-Reghin, 6-Bălăușeri și 7-Râciu.

3).Calcularea eronată a penalităților datorate de operatorii de salubritate pentru nerealizarea indicatorului de performanță “Colectarea separată a deșeurilor reciclabile, inclusiv deșeuri de ambalaje” – prevăzut în contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, cu consecința diminuării cuantumului acestora cu 403.761 lei și implicit a surselor de alimentare a Fondului de întreținere, înlocuire și dezvoltare.

4).Nerespectarea prevederilor contractuale privind avizarea documentelor justificative în baza cărora operatorii emit facturile privind serviciul de salubrizare, decontate de către unitățile administrativ teritoriale, în condițiile în care ADI ECOLECT MUREȘ a constatat prin documentele de monitorizare neîndeplinirea/îndeplinirea necorespunzătoare de către operatori a obligațiilor contractuale asumate prin contractele de delegare a serviciului de salubrizare (zonele 1, 3, 4, 5, 6, 7), respectiv: nerespectarea graficului și a fluxului de colectare a deșeurilor reciclabile, nerealizarea campaniei de informare și conștientizare a populației, precum și nerealizarea programului de investiții.

Ce spun cei implicați ?

CITEȘTE TOATE DETALIILE AICI!

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

AVRAM GAL, PSD: Declarația de azi a lui Bruxellușor Dan confirmă, fără dubii, rolul său de pion fidel în slujba rețelei Soroș!

AVRAM GAL, PSD: Declarația de azi a lui Bruxellușor Dan confirmă, fără dubii, rolul său de pion fidel în...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -