joi, ianuarie 9, 2025

Epidemie de gripă în România. Clujul este printre județele cele mai afectate

- Advertisement -spot_img
Must Read

În ţară, trei români au murit până joi din cauza gripei sezoniere, iar în ultima săptămână au fost diagnosticate 81 de mii de infecţii respiratorii.

Statisticile sunt în creştere, dar situaţia nu este la fel de gravă ca anul trecut, transmit specialiştii.

Pentru că vaccinul anti-gripal este tot mai rar, trebuie să fim atenţi la regulile de igienă.

Şi este esenţial ca cei bolnavi să fie izolaţi, ca să nu răspândească virusul în comunitate.

Un bărbat de 78 de ani din judeţul Argeş este a 3 a victimă a virusului gripal. Deşi făcuse vaccinul, organismul lui a cedat din cauza altor boli cronice de care suferea de mai multă vreme.

Raportările arată că în ultima săptămână 1.389 de persoane au fost diagnosticate cu gripa, iar focare au fost înregistrate în judeţele Braşov, Cluj, Sibiu, Prahova şi Bucureşti.

La nivel naţional au fost în ultimele 7 zile peste 81 de mii de infecţii respiratorii.

Pentru a limita răspândirea virusului gripal, în mai multe spitale din ţară a fost restricţionat accesul vizitatorilor.

Ana-Maria Iancu, medic specialist boli infecţioase: „Au fost efectuate 194 de teste rapide pentru gripă. Sensibilitatea testului rapid pentru gripă nu este foarte înaltă şi astfel de situaţii există cu rezultat fals pozitiv al analizei, dar care prezintă semne şi simptome caracteristice gripei şi atunci se menţine diagnosticul clinic de gripă.”

Speriaţi, oamenii merg în număr foarte mare la camera de gardă.

Doctorii din unităţile de primiri urgete spun că peste 70% din cei care ajung aici vin pentru consultaţii și ar trebui să meargă mai întâi la medicul de familie.

În plus, nu toate cazurile de gripă au nevoie de internare. Este suficient ca bolnavul să fie izolat acasă şi să urmeze tratamentul antiviral.

Adrian Streinu Cercel: „Diagnosticul de gripă e atât de simplu: febra 39-40, stare generală proastă, simţi ochii în fundul capului, te doare capul, te dor muşchii şi te dor articulaţiile, e stare ca şi când ai fi bătut. E gripă!”

În colectivităţi virusul se răspândeşte rapid, aşa că unele unităţi de învăţământ au luat măsuri suplimentare. La Şcoală nr 18 din Constantă de exemplu au fost montate dispozitive de dezinfectare a mâinilor.

Adriana Teodoru, purtător de cuvânt primăria Constanța: „Primăria a alocat încă de la finalul anului trecut în jur de 500 .000 de lei pentru achiziţionarea materialelor igienico-sanitare în unităţile de învăţământ. Facem un apel, atât pentru părinţi cât şi către cadrele didactice să-i înveţe pe cei mici să utilizeze aceste material amplasate în toate unităţile de învăţământ.” Însă regulile nu sunt respectate peste tot. Deşi autorităţile au recomandat intensificarea triajului, în Bucureşti sunt şcoli în care copiii nu sunt verificaţi de medic sau de asistente.

Aproximativ 70 de mii de doze de vaccin gripal mai sunt la medicii de familie pentru categoriile cu risc mare de îmbolnăvire.

Următoarele zile sunt libere, aşa că specialiştii le recomada părinţilor să nu îi ducă pe copii în spaţii aglomerate.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zeci de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnă

44 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnăVacanța de iarnă a elevilor și zilele libere prilejuite...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -