vineri, ianuarie 10, 2025

Discrepanțele salariale între femei și bărbați necesită o nouă abordare la nivel național a egalității de gen

- Advertisement -spot_img
Must Read

În această săptămână se marchează Zilele europene ale inechității salariale, prin care se atrage atenția referitor la diferențele enorme existente în prezent la acest capitol între femei şi bărbaţi.

Discrepanțele salariale între femei și bărbați necesită o nouă abordare la nivel național a egalității de gen

Vorbim evident de o discriminare a femeilor în plan financiar, dacă ne raportăm la faptul că, în Europa, diferenţa medie de remunerare între femei şi bărbaţi este de 14,1%. Aceasta este decalajul dintre salariul mediu brut pe oră între bărbaţi şi femei, raportat la nivelul întregii economii.

Problema devine și mai spinoasă în cazul discrepanțelor existente în ceea ce privește plata pensiilor, unde diferenţa medie în acest caz între femei şi bărbaţi este de 30,1%.

Consider că Ziua europeană a inegalităţii salariale este un moment excelent pentru ca femeile din toate formațiunile politice să facă front comun, pentru a determina instituțiile responsabile și actorii politici să conștientizeze anormalitatea remunerațiilor mai mici ale femeilor, atât pe plan european, cât și în România, unde, cu certitudine, situația este mult mai gravă. Tocmai din această cauză, Ziua europeană a inegalităţii salariale este calculată în mod simbolic ca data de la care femeile încep efectiv să lucreze gratuit până la sfârşitul anului.

Sunt convinsă că responsabilii europeni ai ocupării forței de muncă și politicilor sociale susțin politica Uniunii Europene referitoare la consolidarea viitoare a egalității de gen, cu accent pe promovarea valorilor fundamentale consacrate, precum și pe respectarea și implementarea angajamentelor internaționale, dar, în același timp, cred că avem nevoie de măsuri concrete de eliminare a acestor nepotriviri salariale flagrante între femei și bărbați.

În opinia mea, România trebuie să susțină independența economică reală a femeilor și egalitatea de gen, prin asigurarea unui cadru normativ propice creării accesului femeilor la participarea concretă și responsabilă, atât la viața socială și de familie, cât și la procesul de luare a deciziilor, în toate zonele și sferele de activitate și la toate nivelurile, cu o remunerare corectă și proporțională cu efortul și implicarea.

Vicepreședinte ALDE,

Cornelia NEGRUȚ

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zeci de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnă

44 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnăVacanța de iarnă a elevilor și zilele libere prilejuite...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -