duminică, ianuarie 12, 2025

Demararea lucrărilor de execuție la Spitalul Regional de Urgență Cluj se apropie

- Advertisement -spot_img
Must Read

Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj ar putea începe în acest an. Proiectul construirii unui spital regional de urgenţă a fost lansat încă din 2004!

Demararea lucrărilor de execuție la Spitalul Regional de Urgență Cluj se apropie

Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj ar putea începe în acestan, în urma unei proceduri de licitație accelerate, potrivit unui anunț făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la începutul lui noiembrie 2022.

Potrivit celor mai optimiste scenarii, construcția spitalului ar începe în 2023, cu o durată efectivă de execuție de patru ani de zile. În 2027, noul spital ar trebui să devină operațional.

Detaliile proiectului pot fi consultate accesând link-ul următor

https://spitalregionalcluj.ro

„Spitalul Regional din Florești a fost preluat la Ministerul Sănătății, noi suntem parteneri, ne ocupăm și noi și insistăm și facem tot ce ține de noi. Din ceea ce știu eu, și acolo sunt avansați cu proiectarea și execuția, în sensul că în luna martie se va termina proiectarea și vor da drumul la execuție. Dacă se întâmplă asta și vor da drumul atât de repede acolo, proiectul e rupt în două, partea de fundații și partea de construcții în roșu sunt prinse într-o licitație, iar celelalte lucrări, respectiv finisaje, dotări, sunt prinse în altă licitație. Acolo lucrurile sunt avansate. Dacă se va reuși semnarea contractului, licitația o face ministerul, nu o facem noi, dar dacă se va reuși semnarea contractului în acest an, atunci putem spune că și acela e un proiect care intră în linie dreaptă. Acolo banii sunt dați dintr-un împrumut, din ce știu eu, dintr-un împrumut BEI (Banca Europeană de Investiții – n.r) pe care România l-a făcut pentru cele patru spitale regionale. Noi ne vom implica, responsabilități vom mai avea în ceea ce privește spitalul: partea de infrastructură. Inclusiv implementarea proiectului se va face de către minister, vor face o unitate de implementare cu ceva personaje și de la noi din Consililiul Județean. Nu mă interesează în ce formulă, pe mine mă interesează să se întâmple. Dacă vor dori ceva unilateral, foarte bine, îi ajutăm ca parteneri, dacă vor dori specialiști și de la noi din Consiliu Județean le vom da și persoane. Orice doresc le vom da ca sprijin, doar să se întâmple”, a spus Tișe, la un post de radio.

Ministerul Sănătății a desemnat, anul trecut, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro, iar termenul de finalizare a proiectului tehnic de execuţie (PT) este de 12 luni. Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex.

Construcția trebuie finalizată până în anul 2027.

Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României.

Pentru a nu afecta calendarul proiectului, la Prefectura Cluj a avut loc zilele trecute, o ședință cu toți actorii implicați în implementarea acestui proiect.

La ședință au fost prezenți Marius Mînzat, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, alături de Dan Tarcea, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca și Bogdan Privariu, primar al comunei Florești, în calitate de reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, pe a căror rază urmează să se edifice proiectul, împreună cu Directorul General Executiv Companiei de Apă Someș S.A., Călin Neamțu și cu director dr. Mihai Moisescu-Goia, Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj s-au reunit sub conducerea prefectului Irina Munteanu pentru a analiza stadiul proiectului.

În sistem videoconferință au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate prin Adrian George Popa în calitate de președinte al agenției și a doamnei director Cristina Agafton, director de implementare al Spitalelor Regionale de Urgență din țară.

„Discuțiile s-au axat pe soluționarea a două probleme apărute în implementarea acestui obiectiv de mare amploare și care ar putea periclita calendarul lucrărilor în sensul emiterii unui acord pentru acordarea dreptului de servitute care să permită finanțarea și executarea unor lucrări de extindere al conductei de transport a apei pluviale din zona Spitalului Regional Cluj, cât și identificarea unor locații la o distanță mai mică pentru transportul reziduurilor rezultate în urma excavării pentru executarea contracției Spitalului Regional Cluj”, a transmis Prefectura Cluj.

În urma consultărilor, cei prezenți au găsit cele mai bune soluții la problemele semnalate de către Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate:

  • Consiliul Județean Cluj este deschis să sprijine echipa de implementare pentru acordarea dreptului de servitute prin emiterea unei Hotărâri de Consiliu Județean Cluj în condițiile cerute de Compania de Apă Someș S.A
  • Instituția Prefectului – Județul Cluj va comunica cu primarii din proximitatea locației viitoarei construcții pentru a identifica zone apropiate pentru transportul reziduurilor rezultate în urma excavării pentru executarea contracției Spitalului Regional Cluj, astfel reducând costurile de transport al acestora

Citeste si: Primul Spital Regional din zona Ardealului, o investiție de peste 500 de milioane de euro, va fi construit în zona Florești

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -