vineri, ianuarie 10, 2025

Cum facem diferența între Răceală și Gripă? Cum le prevenim?

- Advertisement -spot_img
Must Read

Gripa si raceala sunt ambele boli respiratorii, dar sunt cauzate de virusi diferiti. Deoarece aceste doua tipuri de boli au simptome asemanatoare poate fi dificil sa se spuna diferenta dintre ele numai pe baza simptomelor.

In general, gripa este mai rea decat raceala obisnuita, iar simptomele sunt mai intense. Racelile sunt de obicei mai usoare decat gripa.

Persoanele cu raceli au mai multe sanse sa aiba un nas curgator . In general, racelile nu duc la probleme grave de sanatate, cum ar fi pneumonia, infectii bacteriene sau spitalizari.

Gripa poate avea complicatii asociate foarte grave.

Cum va puteti da seama de diferenta dintre raceala si gripa?

Deoarece racelile si gripa impartasesc multe simptome, poate fi dificil (sau chiar imposibil) de a spune diferenta dintre ele pe baza doar a simptomelor. Testele speciale care, de obicei, trebuie facute in primele zile de boala pot spune daca o persoana are gripa.

Cand trebuie sa mergeti la medic daca aveti simptome de gripa sau de raceala

Daca aveti deja simptome de gripa sau de raceala este important sa apelati medicul dumneavoastra daca aveti si oricare dintre urmatoarele simptome severe:

  • Febra persistenta: febra care dureaza mai mult de trei zile poate fi un semn al unei alte infectii bacteriene care trebuie tratata;
  • Inghitire dureroasa: Desi o durere in gat cauzata de o raceala sau gripa poate provoca un disconfort usor, durerea severa poate insemna strep, ceea ce necesita un tratament de catre medic;
  • Tuse persistenta: cand tuseul nu dispare dupa doua sau trei saptamani ar putea fi bronsita, care poate avea nevoie de un antibiotic. Scurgerea postnazala sau sinuzita poate duce, de asemenea, la o tuse persistenta. In plus, astmul este o alta cauza a tusei persistente;
  • Congestie persistenta si dureri de cap: Cand racelile si alergiile provoaca congestionarea si blocarea pasajelor sinusale, acestea pot duce la o infectie a sinusurilor (sinuzita). Daca aveti dureri in jurul ochilor si fetei cu secretii nazale groase dupa o saptamana, este posibil sa aveti o infectie bacteriana si, eventual, sa aveti nevoie de un antibiotic. Majoritatea infectiilor sinusale nu au insa nevoie de antibiotic.

In unele cazuri, poate fi necesar sa obtineti imediat asistenta medicala de urgenta.

La adulti, semnele unei crize includ:

  • Durere severa in piept;
  • Dureri de cap severe;
  • Probleme de respiratie;
  • Ameteala;
  • Confuzie;
  • Varsaturi persistente.

La copii, semnele ca trebuie sa mergeti de urgenta la medic sunt:

  • Dificultate de respiratie sau respiratie rapida;
  • Culoarea pielii albastruie;
  • Nu bea suficiente lichide;
  • Letargie si esecul in interactiunea normal;
  • Iritabilitate;
  • Simptomele care se imbunatateau si apoi se agraveaza brusc;
  • Febra cu eruptie cutanata.

Poti preveni simptomele gripei sau racelii?

Cea mai importanta masura de prevenire a racelii si gripei este spalarea frecventa a mainilor. Spalarea mainilor prin frecarea mainilor cu apa calda cu sapun timp de cel putin 20 de secunde ajuta la eliminarea germenilor de pe piele. Evitati sa va atingeti nasul, ochii si gura. Incercati sa stati departe de oricine are gripa sau simptome asemanatoare gripei.

Pe langa spalarea mainilor pentru a preveni simptomele gripei sau racelii este indicat sa obtineti un vaccin antigripal pentru a preveni gripa sezoniera. Activitatea creste intre sfarsitul lunii decembrie si inceputul lunii martie. In termen de doua saptamani de la obtinerea unui vaccin antigripal, anticorpii se dezvolta in organism si ofera protectie impotriva gripei. Copiii care primesc pentru prima data vaccinul au nevoie de doua doze administrate la o luna intre ele.

Medicamentul antiviral poate ajuta, de asemenea, la prevenirea gripei daca ati fost expus la cineva cu simptome de gripa.

Este important sa adopti obiceiuri sanatoase pentru a mentine germenii reci si gripa. Ar trebui sa va asigurati intotdeauna sa dormiti mult, sa mancati multe fructe si legume, sa faceti exercitii fizice si sa va gestionati stresul in timpul sezonului rece si al gripei si nu numai.

 

Sursa: medlife.ro

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zeci de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnă

44 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnăVacanța de iarnă a elevilor și zilele libere prilejuite...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -