Guvernul Ludovic Orban a alocat o sumă importantă din bugetul Ministerului Fondurilor Europene pentru a deconta cheltuielile privind administrarea crizei sanitare legate de pandemia coronavirusului.
Astfel, peste 485 de milioane de euro vor fi plătiți spitalelor și direcțiilor de sănătate publică, precum și autorităților locale și centrale care au atribuții în combaterea îmbolnăvirilor și a celorlalte acțiuni conexe de gestionare a situației epidemiologice.
Așa după cum a promis Executivul, vor fi folosiți toți banii acordați României de către Uniunea Europeană pentru reducerea efectelor nefaste ale virusului ucigaș. Suma este una considerabilă, iar folosirea corectă și judicioasă a acestor bani poate face diferența dintre viață și moarte. Sunt sigură că autoritățile destinatare vor adopta cele mai bune soluții privind utilizarea acestor sume în fiecare comunitate în parte.
Demn de remarcat este faptul că pentru aceste decontări era prevăzută inițial suma de 350 de milioane de euro. Până acum s-a decis distribuirea a 485 de milioane de euro, însă Guvernul PNL intenționează și depune eforturi susținute de a dubla această sumă și a supracontracta, din fonduri europene, până la 700 de milioane de euro având destinația sistemul sanitar românesc.Subliniez că România a început bătălia cu efectele dezastruoase ale COVID-19 în condiții extrem de precare, fără a avea deloc stocuri de medicamente și echipamente de protecție și cu o rețea de laboratoare de analize medicale la un nivel incipient, aproape inexistentă de fapt. Prin intermediul sumei menționate, se vor reface stocurile de echipamente, medicamente, aparatură de specialitate și alte instrumente de strictă necesitate, vitale în această perioadă pentru sănătatea și siguranța românilor.
De asemenea, banii europeni vor fi folosiți și în scopul achitării achizițiilor laboratoarelor mobile sau chiar a spitalelor modulare, folosite de Ministerul Apărării Naționale în perioada stării de urgență sau alertă.În total, de echipamentele, medicamentele și suportul logistic decontate de către Ministerul Fondurilor Europene vor beneficia 121 de instituții spitalicești din toată țara.
Există proiecte care ajung chiar la 10 milioane de euro fiecare, în timp ce cele depuse de IGSU se ridică la 49 de milioane de euro. Salut distribuirea acestei sume considerabile către sănătatea românească și îmi exprim speranța că, împreună cu cetățenii, autoritățile statului vor reuși să prevină într-un procent însemnat îmbolnăvirile în perioada următoare, pentru ca, în cel mai scurt timp, România să iasă cu prejudicii minime din această criză.