Comisarul UE pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a anunţat luni că ”analizează” informaţiile provenite de la mai multe ONG-uri în legătură cu ursul împuşcat în România de către prinţul de Liechtenstein, a relatat luni seară politico.eu, citat de Agerpres.
Organizaţii ecologiste au afirmat săptămâna trecută că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în luna martie şi a împuşcat mortal un urs brun în vârstă de 17 ani, botezat Arthur, într-o rezervaţie naturală, sub pretextul deţinerii unui permis special de vânare a unui alt urs.
”Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent. Am încredere că autorităţile române anchetează acest incident în mod foarte detaliat”, a declarat luni comisarul european Virginijus Sinkevicius în comisia pentru mediu a Parlamentului European, răspunzând unei întrebări adresate de eurodeputatul Nicolae Ştefănuţă, membru al grupului Renew Europe.
Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, un medic part-time care trăieşte într-un castel din Austria, a dat vineri publicităţii o declaraţie în care nega că l-ar fi împuşcat pe ursul brun Arthur şi că a doborât un ”animal-problemă” diferit, pentru a cărui lichidare autorităţile române ar fi dat aprobare şi care se afla la 250 de metri de case locuite.
De asemenea, prinţul a afirmat că îşi oferă sprijinul deplin pentru anchetă, adăugând că de la apariţia ştirii au existat ”informaţii false şi agitaţie”, potrivit media austriece.
La 5 mai, organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.
Conform Agent Green, ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.
Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri că două anchete paralele, una a Gărzii Naţionale de Mediu şi o alta a Gărzii Forestiere, au fost demarate în cazul ursului ucis în Covasna.
Sursa: Green-report.ro
Citeste si: Abcnewstransilvania.ro
- Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet
- Zbor nou pe ruta Cluj-Napoca – Castellon, din această vară
- Trump a anunțat că pregătește o întâlnire cu Putin pentru a discuta ÎNCETAREA războiului din Ucraina
- Cartierul vedetelor și al bogaților din Los Angeles a fost șters de pe hartă. Cel puțin 10 oameni și-au pierdut viața
- Patru mașini s-au făcut praf într-un accident grav, pe centura Vâlcele-Apahida. Doi copii mici au ajuns la spital