„Mica Unire” este o sărbătoare importantă a României și a românilor. Și nu trebuie pusă la „și altele”. Fără 1859 nu era 1918. Națiunea română a reușit, la fel ca alte națiuni europene. să-și constituie și consacre drumul spre Statul Național Unitar, scrie primarul Emil Boc pe pagina de Facebook.
Așa cum francezii, italienii, nemții au evoluat spre state unitare, românii au reușit la momente cheie din istorie să găsească – inovativ și creativ – soluții precum aceasta, pe care nimeni n-o prevăzuse anterior în tratatele internaționale. Înaintașii noștri au fost capabili apoi să o impună și să o consacre la nivel internațional, pentru că Unirea Moldovei cu Țara Românească nu era prevăzută nici de Convenția de la Paris nici de alte documente internaționale. Românii, alegând același domn în Moldova și Țara Românească au găsit o „soluție inovativă” – cum am spune astăzi, pentru acele vremuri, în interesul românilor.
La Cluj-Napoca marcăm împliniea a 164 ani de la Unirea Principatelor Române prin manifestări solemne și cultural-artistice. La ora 20.00 va avea loc un spectacol de artificii în Piața Unirii.
PROGRAM 24 ianuarie 2023:
– ora 11 – Primăria Cluj-Napoca, Instituția Prefectului – Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările zilei de 24 Ianuarie cu o ceremonie militară la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Instituției Prefectului Județul Cluj.
– ora 14:00 – Regal folcloric – Mariana Gabrian Sfechiș, Suzana și Daciana Vlad, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Ansamblul folcloric Românașul, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ovidiu Purdea Someș, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Lucia Potra, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Ana Ilca Mureșan, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș – acompaniază Orchestra Regal Transilvan
– ora 19:00 – concert Semnal M
– ora 20:00 – spectacol de artificii
La mulți ani, România!