Câți ani de suspendare riscă Simona Halep. „Sportivii sunt răspunzători de tot ce se găsește în organismul lor … Dacă demonstrezi că s-a folosit un medicament, un produs contaminat, se poate reduce sancțiunea” , spune Directorul general de la Agenția Națională Anti-Doping
Câți ani de suspendare din tenis riscă Simona Halep? Cariera ei se poate încheia drastic
După ce a aflat că a fost depistată pozitiv, Simona Halep trebuie să-și pregătească bine apărarea deoarece suspendarea este una drastică, ce-i poate încheia cariera sportivă. Directorul general de la Agenția Națională Anti-Doping, Gabriela Andreiașu, o sfătuiește să analizeze toate medicamentele primite în ultima perioadă pentru a demonstra că totul a fost făcut fără să știe.
As.com scrie că WADA, Agenția Mondială Antidoping, plasează Roxadustatul în clasa substanțelor interzise al căror consum aduce o suspendare de nu mai puțin de patru ani! Suspendarea este drastică pentru că folosirea substanței aduce sportivului beneficii de necontestat, anunță Digi Sport.
Medicamentul care conține Roxadustat este folosit în tratarea anemiei și stimulează producția de globule roșii, care facilitează circulația oxigenului în sânge. Mai simplu, în cazul sportivilor, Roxadustatul crește rezistența.
Agenția Națională Anti-Doping, prin vocea directorul general Gabriela Andreiașu, a anunțat că știa de suspendarea Simonei Halep încă din urmă cu câteva zile, însă a fost obligată să păstreze confidențialitatea.
Gabriela Andreiașu a vorbit despre ce urmează pentru Simona Halep și a explicat că sancțiunea pentru fostul lider mondial “se poate reduce, dar nu poate fi anulată”.
“Am urmărit informațiile din presă. Nu avem mai mult decât a notat și Simona. Este foarte adevărat că ANAD primește notificare oficială, așa cum a făcut-o și Simona, dar trebuie să păstrăm confidențialitatea. Informația am primit-o în urmă cu mai multe zile, dar nu am avut voie să comentăm nimic pentru că Federația Internațională a stabilit un termen de 10 zile pentru a o face publică.
Substanța (n.r – Roxadustat) este pe listă de mai mult timp, nu vorbim că a fost inclusă pe listă de anul acesta. Este o substanță cu risc crescut, este considerată substanță nespecifică pentru care sancțiunea imediată este de suspendarea provizorie.
După care, urmează audierea sportivului, drepturile de care dispune pe toată procedura de audiere, apărările pe care și le formulează și se stabilește în funcție de apărările sale o sancțiune. Poate fi lipsa vinovăției, intenției, se pot reține mai multe elemente în sarcina Simonei.
(n.r – poate scăpa Simona Halep de suspendare?) Este foarte dificil să vă răspund la întrebarea asta și vă spun de ce. Este un sportiv de mare performanță, a fost numărul 1, este în top în continuare, e o emblemă, un model pentru toți sportivii. Sportivii sunt răspunzători de tot ce se găsește în organismul lor.
Există principiul responsabilității stricte. Dacă demonstrezi că s-a folosit un medicament, un produs contaminat, se poate reduce sancțiunea, dar nu se anulează. Sunt circumstanțe excepționale în care se anulează, dar trebuie să fie dovedite. Trebuie să o lăsăm pe Simona Halep să-și demonstreze nevinovăția, dacă așa este.
Simona trebuie să își facă un istoric în ultimele luni, ce medicație a folosit, ce suplimente a folosit, la ce clinici medicale a fost. Am văzut la televizor că a avut diferite intervenții sau controale. Ar fi bine să vadă fișele medicale, ce i s-a prescris, ce i s-a administrat în timpul intervențiilor. Trebuie să știe ce medicamente i s-au administrat și în ce moment“, a spus Gabriela Andreiașu, director general ANAD, la Playsport Live, potrivit sport.ro.
Citeste si: Simona Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj, coboară drastic în clasamentul WTA