România ar putea avea şi mai mulţi copii vaccinaţi dacă ar împrumuta, de la alte ţări, modele adaptate vârstei lor. Încă nu avem programe de informare în masă adaptate copiilor, recunosc chiar autorităţile din Educaţie. Doar 30% dintre elevi s-au imunizat până acum şi deja se naşte în şcoli un nou fenomen: bullying pe motiv de vaccinare.
Bullying din cauza vaccinării: un nou fenomen apărut în școli în timpul pandemiei
Campaniile de informare cu privire la vaccinare sunt insuficiente, spun cei 22.000 de copii care au răspuns la un chestionar realizat de Consiliul Naţional al Elevilor. Deocamdată, doar 30% dintre s-au imunizat. Chiar şi aşa, elevii au vorbit, într-o conferinţă organizată de Salvaţi Copiii, despre un nou fenomen apărut în unităţile de la noi.
Silviu Morcan, CNE: Undeva la 36% ne-au afirmat că în școala lor au avut loc astfel de campanii. Sunt și opinii care indică vaccinarea sau nevaccinarea ca motiv al apariției cazurilor de bullying în comunitatea școlară, mai ales în relația dintre elevi.
În al treilea an şcolar pe care îl petrec în pandemie, autorităţile din Educaţie abia acum îşi imaginează cum ar trebui să arate materialele de infomare pentru elevi.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Discursul ăsta în care sunt oameni care spun: vreau să meargă copilul meu la școală fizic, să fie protejat, dar eu nu vreau să mă vaccinez, să-mi testez copilul, dar să fie sigur. Nu se poate așa ceva. Acum scade natural, dar lucurile se vor relua peste câteva luni dacă nu reușim să convingem lumea să se vaccineze.
Iniţiativa legislativă împotriva violenţei psihologice – bullying în şcoli a fost adoptată de Senat, care este cameră decizională. Legea Educaţiei Naţionale a fost astfel completată cu o secţiune care prevede expres definirea şi prevenirea bullying-ului, asistenţa psihologică, dar şi formarea şi informarea personalului didactic cu privire la problemele care decurg din acest tip de comportament.
Astfel, violenţa, care se poate manifesta fie fizic, prin comportamente repetate de lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit sau alte forme asemenea, fie verbal, prin porecle, insulte, tachinări, intimidări, umiliri, va fi interzisă prin lege şi se vor lua măsuri ca aceasta să fie combătută în toate ciclurile educaţionale: primare, gimnaziale şi/sau liceale.
Citeste mai mult aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/un-nou-fenomen-ia-nastere-in-scoli-bullying-din-cauza-vaccinarii-1730355