În cursul zilei de ieri, 14 februarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au desfășurat o percheziție în Câmpia Turzii, la locuința unui bărbat de 34 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.
Bărbat ARESTAT după ce a furat mai multe unelte dintr-un garaj din Câmpia Turzii
Cu ocazia percheziției au fost identificate și ridicate bunuri de interes în cauză.
În fapt, polițiștii au fost sesizați la data de 5 februarie a.c., cu privire la faptul că în cursul nopții, s-a pătruns în interiorul unui garaj situat pe o stradă din Câmpia Turzii, de unde a fost sustrasă o motocoasă, precum și alte unelte sau accesorii de pescuit.
Ca urmare a activităților investigativ-operative derulate, polițiștii au identificat persoana bănuită de săvârșirea faptei, respectiv un bărbat de 34 de ani, din Câmpia Turzii, față de acesta fiind dispusă măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore.
În cursul acestei zile, cel în cauză a fost prezentat magistraților din cadrul Judecătoriei Turda, fiind emis pe numele său mandatul de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
*
De asemenea, La data de 14 februarie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 54 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Din cercetările derulate de polițiști a reieșit faptul că în noaptea de 18/19 decembrie 2021, acesta ar fi pătruns prin efracție într-un imobil din comuna Ceanu Mare, de unde ar fi sustras o butelie de gaz.
Urmare a activităților investigative și de cercetare derulate în cauză, polițiștii au identificat persoana care ar fi săvârșit fapta, bărbatul de 54 de ani fiind reținut de polițiști pentru 24 de ore, în baza probatoriului administrat.
Acesta a fost condus și predat reprezentanților unui Centru de Reținere și Arestare Preventivă, urmând a fi prezentat magistraților în vederea dispunerii altor măsuri preventive.
Modalitățile de săvârșire a furturilor sunt variate, obiectele de valoare și banii lichizi, indiferent dacă se află într-o locuinţă, magazin, depozit ori în circulaţie, fiind mereu în atenția infractorilor.
Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.
Există două tipuri de bariere în calea hoților: fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranţă (uşi, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereţi etc.) și psihice care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracţie (sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme de supraveghere şi înregistrare video).
Este important ca fiecare persoană să își ia măsurile necesare pentru a descuraja astfel de fapte antisociale, în această categorie încadrându-se și demersurile făcute de proprietari pentru protejarea locuinței.
Astfel, pentru prevenirea furturilor din locuinţă, polițiștii clujeni recomandă:
- Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe reţelele de socializare!
- Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele, inclusiv uşa de la balcon!
- Încuietoarea trebuie montată corect, în așa fel încât să fie imposibil accesul din exterior la șuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaștei, pentru a evita ruperea lui.
- Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o! Procedați în același mod și atunci cand ați schimbat locuința!
- Nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuinţă, care sună la interfon!
- Ușa de acces în locuinţă trebuie încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteți acasă!
- Instruiţi-vă copiii, ca atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor străine indiferent de motivele invocate de acestea!
- Achiziționați sisteme de închidere/asigurare, care să corespundă din punct de vedere al standardelor de calitate. Alegeți acele încuietori care sunt prevăzute cu chei, ce nu pot fi multiplicate ușor!
- Când părăsiți locuința, pe timpul nopții, lasați o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune.
Citeste si: Tâlhărie la Câmpia Turzii: au intrat în casa a două persoane cu handicap și i-au bătut rău