Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, atrage atenția că școala a fost afectată în timpul pandemiei enorm de mult și că pierderile educaționale sunt foarte mari, iar pentru recuperarea acestora este nevoie de perseverență și implicare.
AZI începe semestrul 2: Școala a fost afectată ENORM în timpul pandemiei, iar pierderile educaționale sunt foarte mari
El a mai precizat că există o explozie a fenomenului de bullying în școli, dar a vorbit și despre o înmulțire a tentativelor de suicid în rândul adolescenților.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că în această perioadă s-au adâncit inechitățile deja existente în sistem și a crescut abandonul școlar, care a ajuns în 2020 la 15,6%, atingând în mediul rural o valoare medie de 26%.
El a reamintit că la finalul lunii decembrie a fost adoptat un program național pentru reducerea abandonului școlar.
2.500 de unități de învățământ cu vulnerabilitate din acest punct de vedere vor obține o finanțare de până la 200.000 de euro pentru plata consilierilor școlari, organizarea de tabere, achiziționarea de echipamente sportive sau IT, acordarea de indemnizații de sprijin pentru elevi și oferirea de hrană.
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 – 2022 începe luni şi se va încheia în iunie, notează Agerpres. Primul semestru s-a terminat pe 14 ianuarie, iar cel de-al doilea începe pe 17 ianuarie. Începând de luni, în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfăşoară cu prezenţă fizică în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este de cel mult 75%. În situaţia în care rata este mai mare de 75%, cursurile se desfăşoară în sistem online. Reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se face numai după ce aceeaşi rată scade sub 70%.
Elevii de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal au început cursurile, după vacanţa de iarnă, pe 3 ianuarie.
Următoarea vacanţă – cea de primăvară (Paşte) – va fi de vineri, 15 aprilie – până duminică, 1 mai