„La acest moment, până la publicare, măsurile rămân valabile” a spus, ieri seară, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la câteva ore după ce CCR a decis că Ordonanța de urgență a Guvernului care modifică legea prin care au fost impuse măsurile anti-COVID, printre care și obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise, […] transmite Raed Arafat.
Arafat: Ultima măsură care se va ridica va fi MASCA la interior!
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, joi, în conferinţa săptămânală privind evoluţia pandemiei, că este un trend descrescător în privinţa numărului total al pacienţilor cu COVID, cât şi al celor internaţi la ATI, iar dacă va continua acest trend descrescător se pot relaxa anumite măsuri.
Raed Arafat a precizat că ultima măsură anti-COVID care se va elimina va fi purtarea măştii de protecţie la interior. „Probabil se va umbla la capacitățile sălilor unde se întâmplă anumite activități sau eliminarea măştii la exterior. Sunt anumite măsuri de relaxare care se vor lua dacă se continuă trendul de scădere și la terapie intensivă, și a numărului de cazuri”, a răspuns Raed Arafat, întrebat dacă există un calendar al relaxărilor.
Șeful DSU a spus că, deocamdată, sunt în vigoare toate măsurile anti-COVID, inclusiv purtarea măştii în spaţiile deschise. Raed Arafat a explicat că este aşteptată motivarea Curții Constituționale, iar atunci Guvernul va decide ce reglementări trebuie adoptate.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, marţi seară, că, după ce decizia CCR referitoare la portul măştii în exterior se publică în Monitorul Oficial, există o perioadă de 45 de zile în care poate fi remediată problema care a dus la declararea OUG ca fiind neconstituţională.
Pe durata celor 45 e zile aplicarea prevederilor se suspendă „dacă nu se corectează înainte”. Arafat a precizat că în interior masca rămâne obligatorie, iar renunţarea la ea ar fi riscantă. „Este o decizie asupra procedurii (…) lipseşte avizul Consiliului Legislativ care este aviz consultativ, dar obligatoriu să fie luat (…) Până se publică, măsurile rămân valabile, cât va trebui să rămână. După ce se publică, există 45 de zile perioadă de corectare, timp în care se suspendă, asta dacă nu se corectează înainte. La acest moment, până la publicare măsurile rămân valabile, după publicare 45 de zile este timpul în care trebuie corectat ce spune CCR şi trebuie adus în legalitate şi apoi măsurile”, a declarat, marţi seară, Antena 3, Raed Arafat.