Cătălin Itu este unul dintre cei mai valoroși mijlocași români la ora actuală. Cuvintele sunt de prisos în cazul său, rezultatele spunând totul. La doar 22 de ani, Cătălin este de 3 ori campion al României cu echipa CFR Cluj, câștigător al Supercupei României în 2020 cu aceeași echipă. În anul 2021, a bifat și Campionatul European U21, unde a făcut meciuri memorabile. Modest, cu un caracter demn de un mare campion, Cătălin Itu a acceptat să ne vorbească despre sportul de performanță și despre sacrificiile făcute de el ca sportiv. Cătălin, îți mulțumesc pentru șansa de a te cunoaște și îți mulțumim pentru faptul că pui fotbalul clujean pe harta țării.
Amalia Hațegan: INTERVIU cu Cătălin Itu, unul dintre cei mai valoroși mijlocași români la ora actuală
1. Cătălin, la doar 22 de ani ești triplu campion al României, performanță atinsă de un număr foarte redus de jucători. Ce te-a diferențiat de colegii tăi?
Nu m-a diferențiat nimic, chiar pot spune că eu și colegii mei suntem egali din punct de vedere al mentalității, deoarece toți avem spiritul de învingător și foamea de victorii, prezentă mereu. Din punct de vedere calitativ, fiecare jucător este diferit, iar comparațiile nu își au rostul. Unul are anumite calități, iar altul poate avea total altele, important este să le combinăm astfel încât să aducem victoria echipei.
2. Cu siguranță fotbalul este cel mai popular sport din România, mulți părinți îndreptându-și copiii spre acest sport. Cum ai început tu? Care a fost momentul în care ai realizat că poți face carieră ?
Am început să joc fotbal încă de la vârsta de 5 ani, fratele meu având principala influență, motivație. Fiind mai mare, m-a și ajutat cu experiența sa. Accidentările i-au provocat retragerea prematură, dar a reușit să ajungă până la U Cluj. Trecerea de la junior la seniori reprezintă un moment cheie în cariera unui sportiv. La 18 ani, eram acasă, la Dej, jucam la echipa din oraș și eram elev în clasa a 12-a. Atunci m-am gândit că ar fi indicat pe lângă școala, să fac și studii superioare. Astfel mi-am focusat atenția și spre învățat. Mi-am luat bacalaureatul cu o notă foarte bună, m-am înscris la management în cadrul FSEGA. În momentul în care m-am înscris la facultate, am realizat că ar trebui să mă mut la Cluj, deci și că ar fi o idee să mă transfer la o echipă aici. Astfel, am venit în probe la CFR și după primele 2 săptămâni, am fost anunțat de respectivul antrenor că nu se bazează pe mine și că ar trebui să îmi găsesc o altă echipă. În momentul aflării veștii, am fost devastat și mi-am pus foarte multe semen de întrebare. Nu mai eram sigur că se merită să continui. Apoi, după alte 2 săptămâni, am fost rechemat de noul antrenor al echipei secunde, Alin Minteuan. În momentul acela, el a fost salvarea carierei mele sportive. Pe urmă, după alte 6 luni petrecute în cadrul echipei secunde, am avut șansa de a mă antrena la prima echipă, iar domnul Dan Petrescu, după ce mă văzuse la 2 antrenamente, mi-a spus să rămân în lotul echipei mari.
3. Viața sportivă impune multe reguli, iar un obstacol în calea multor tineri care visează să devină fotbaliști este seriozitatea, mulți nefiind dispuși să facă sacrificii pentru sport. Cum decurge o zi normală din viața ta? Ce sfat i-ai da micului Cătălin Itu?
Pentru un fotbalist, modul de viață trebuie să fie unul foarte strict. Trebuie să tratezi fotbalul cu maximă seriozitate, deoarece este singura modaliate prin care poți ajunge acolo unde îți dorești. Crescând ca și jucător profesionist la CFR, am avut șansa să fac parte dintr-un grup de profesioniști și astfel am putut învăța de la ei în ce mod ar trebui să își trăiască viața un sportiv de performanță. La începutul zilei, avem un antrenament cu echipa, apoi în jurul prânzului iau masa cu prietenii sau familia. Pe urmă, îmi aloc câteva ore pentru a mă odihni și , de obicei, spre seară, obișnuiesc să fac încă un antrenament prin care să îmbunățesc anumite deficiențe tehnice. M-aș sfătui să aloc mai mult timp fotbalului decât oricărei activități. Spun acest lucru pentru că în copilărie, anumite anturaje m-au făcut să neglijez puțin fotbalul și să ofer atenție unor activități care niciodată nu se pot compara cu fotbalul, care înseamnă totul pentru mine.
4. Antrenorul echipei CFR în perioada în care ai debutat a fost Dan Petrescu, un membru important al Generației de Aur, un fotbalist cu rezultate extraordinare și un antrenor cunoscut prin duritatea sa. Cum a fost pentru tine să primești încrederea sa? Este Dan Petrescu un exemplu pentru tine?
Dan Petrescu a fost pentru mine ca un tată dur, foarte dur, care m-a făcut să progresez într-un timp foarte scurt, să rezist presiunii și mi-a transmis , prin dragostea sa față de acest sport, faptul că întotdeauna e foarte important să respecți fotbalul pentru că el ți-a dat totul. La început, totul era foarte dificil, mă supunea la o presiune foarte mare, dar el era conștient de faptul că acest lucru mă face mai puternic și mă va dezvolta ca fotbalist.
5. Cătălin, deși rezultatele tale pe plan sportiv au fost mereu foarte bune, nu ai neglijat niciodată școala, chiar ai urmat și studii universitare în domeniul economiei. Cât de importanță a fost educația în formarea ta?
Încă de când eram mic, părinții mi-au spus că niciodată nu ar trebui să neglijez școala, deoarece mereu cunoștințele acumulate în școală îți vor fi de ajutor și în diferite circumstanțe tot vei da piept cu unele lucruri pe care le poți dobândi exclusiv în școală. Faptul că am tratat școala cu seriozitate m-a făcut să îmi dau seama că orice lucru pe care îl tratez cu maximă seriozitate îmi poate aduce realizări mari în viață.
6. Cu siguranță momentele în care un sportiv își reprezintă țara, în cazul fotbalului joacă pentru echipele naționale, au o însemnătate foarte mare. Cum au fost pentru tine meciurile din cadrul naționalei U21? Cum te-ai simțit la prima convocare?
Echipa națională și faptul că am reușit să joc pentru țară, să îmi reprezint țara vor fi întotdeauna o mândrie. Prima mea convocare mi-a adus o bucurie fantastică și m-a facut să realizez faptul că fac parte dintre cei mai buni jucători ai țării. Momentul când am îmbrăcat tricoul echipei naționale mi-a oferit o încredere inimaginabilă și simțeam că trebuie sa dau totul pentru a-i face pe concetățeni fericiți.
- Fotbalul este cel mai dezvoltat sport din România, este sportul în care atât statul, cât și acționarii din sectorul privat au investit cele mai mari sume de bani, dar totuși bazele de pregătire nu se pot compara cu cele din străinătate. Cât de tare se simte lipsa infrastructurii ? Ai fost nevoit în anumite momente să folosești resursele proprii?
Din păcate, lipsa academiillor din țară își spune cuvântul. Sunt de părere că fotbalul românesc ar fi fost într-o altă situație dacă acum cel puțin 10 ani, mai multă lume ar fi ascultat de Gheorghe Hagi. România are nevoie urgentă de investiții majore în sport, sportivii, dar și sportul în general, trebuie să fie susținuți. Copiii au nevoie de resurse. Din fericire, la club avem condiții bune și nu necesită folosirea unor resurse propii, deci pot spune că sunt norocos. - Cum te simți înaintea unui meci, la start si în timpul meciului? Ai ritualuri bine stabilite?
Întotdeauna am emoții înaintea unui meci.În momentul în care pășesc pe gazon, orice emoție dispare și toată atenția mea mi-o focusez spre a juca bine și a câștiga. Un ritual pe care îl am înaintea unui meci este să îmi sun familia când suntem pe teren pentru inspecția gazonului. Nu folosesc alte metode prestabilite pentru a mă relaxa, muzica nu reprezintă o prioritate. Alimentația este importantă și, deși prefer carnea de vită, fiind mai bogată în fibre, înaintea unui meci mănânc paste cu carne de pui. - În sezonul precedent jucai pentru echipa campioană, unde se lupta pentru titlu, iar în prima parte a acestuia la Dinamo,unde vă băteați la retrogradare. Cum ai luat tu această provocare? Care postura ți se pare mai dificilă?
Având în vedere faptul că aceste două echipe se află în situații total diferite, consider că pentru ambele echipe ca jucător ești supus la o presiune foarte mare. Pentru CFR, mereu te gândești la victorie și tratezi fiecare meci în așa fel încât să câștigi. Același lucru se întâmpla și la Dinamo, întotdeauna speri și îți dorești să obții cât mai mult de la un meci, dar la final totul e diferit. La CFR victoriile vin ,moralul este unul bun, în schimb la Dinamo rezultatele nu sunt mereu cele dorite, trebuie să le explici suporterilor ce nu merge, de ce echipa nu reușește să își atingă obiectivele. Mă regăsesc mai bine la CFR, întotdeauna mă voi simți mai bine aici fiindcă aceasta echipă e casa mea. - Cătălin, cu siguranță ești un model pentru copiii care te privesc, dar și pentru tinerii de vârsta ta, seriozitatea, disciplina, perseverența și autoexigența fiind câteva trăsături care te caracterizează perfect. Care este mesajul tău pentru cei de acasa și pentru cei din tribune, în special pentru micuții care visează la o carieră în fotbal?
În primul rând, cei care își doresc cu adevărat un lucru, întotdeauna, indiferent de cât de dificil ar fi, vor reuși. Pe cei mici, îi sfătuiesc să își dedice întreaga viață acestui sport deoarece fotbalul înseamnă fericire și la rândul său, îți va oferi tot ceea ce este necesar pentru a duce o viață frumoasă. Transmit tuturor părinților faptul că sportul , înainte de toate, te face să fii mult mai sănătos, mai echilibrat, mai fericit și mai împlinit, deci îi sfătuiesc să își trimită copiii la sport, indiferent de care ar fi acesta.
Moderator: AMALIA HAȚEGAN pentru ABC News Transilvania