𝐅𝐮𝐦 𝐥𝐚 𝐞𝐭𝐚𝐣𝐮𝐥 𝟏 𝐚𝐥 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐜𝐥ă𝐝𝐢𝐫𝐢 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐞𝐢 𝐧𝐮𝐜𝐥𝐞𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐞𝐫𝐧𝐚𝐯𝐨𝐝ă
UPDATE: Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în prezent izolat şi se fac investigaţii pentru identificarea cauzei, a anunţat Nuclearelectrica, printr-un comunicat, transmite Agerpres.
„În data de 14 ianuarie 2025, la Unitatea 0 (sistem auxiliar), în partea clasică a CNE Cernavodă, a avut loc un incendiu minor cu degajare de fum, la un echipament electric, fără niciun impact pe partea nucleară a CNE Cernavodă şi, de asemenea, fără impact asupra altor echipamente. Incendiul minor a fost stins imediat şi nu au existat persoane expuse la fum sau daune colaterale. În prezent, echipamentul este izolat şi se fac investigaţii pentru identificarea cauzei”, a precizat compania.
Potrivit Nuclearelectrica, incendiul minor şi degajarea de fum nu au avut impact asupra securităţii nucleare şi asupra producţiei, centrala funcţionând la putere nominală şi în parametri normali.
Nuclearelectrica are ca domenii de activitate producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear. Societatea funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
Centrala nucleară (CNE) Sucursala Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.
Stirea inițială: În urmă cu scurt timp, pompierii Detașamentului special „Cernavodă” din cadrul ISU Constanța au fost solicitați să intervină pe amplasamentul Centralei nuclearelectrice Cernavodă. A fost sesizat faptul că la etajul 1al unei clădiri administrative este fum.
Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la locul evenimentului au fost alocate patru autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
Este important de precizat că securitatea celor două reactoare nucleare nu este pusă în pericol. În acest moment, nu există riscuri pentru angajați, populație sau mediul înconjurător, iar măsurile luate asigură desfășurarea în siguranță a activităților din cadrul centralei.
Misiunea este în dinamică.
Citeste si: accident-gilau