La data de 9 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat, în municipiul Câmpia Turzii, conducătorul unui autoturism, care efectua transport de persoane, deși nu deținea autorizația de transport persoane în regim de închiriere și documentele care să ateste plata anticipată a serviciului de transport. În cauză a fost aplicată o sancțiune contravențională cu amenda, în conformitate cu Legea 38/2003, precum și măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni, dar și reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.
A început seria de controale rutiere Truck & Bus. Un șofer din Câmpia Turzii care transporta persoane ilegal a rămas fără plăcuțe și certificat de înmatriculare
În perioada 7 – 13 februarie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au desfășurat acțiuni punctuale în cadrul proiectului Truck & Bus Operation, inițiativă ce își propune creșterea gradului de legalitate în ceea ce privește efectuarea transportului de persoane și mărfuri.
Astfel, în perioada anterior amintită, polițiștii clujeni au demarat activități specifice de control pentru a preveni și combate orice forme de abateri ale normelor legale privind transportul rutier de persoane sau mărfuri, a verifica legalitatea în care se efectuează aceste transporturi, precum și pentru a contracara evenimentele rutiere negative în care ar putea fi implicate aceste vehicule.
În urma activităților desfășurate pe principalele artere de circulație din județul Cluj, au fost verificate 454 de vehicule, dintre care 250 de transport marfă și 204 de transport persoane.
Neregulile constatate au atras aplicarea a 1169 de sancțiuni contravenționale, 143 pentru nerespectarea prevederilor referitoare la transportul de persoane sau marfă, iar restul în acord cu OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice.
Exemple semnificative din cadrul acțiunii:
La data de 7 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au depistat un conducător al unui ansamblu de vehicule, în timp ce se deplasa pe DN1 E60, cu o viteză de 88 km/h, pe un sector de drum pe care viteza maximă admisă este de 50 km/h. Față de acesta au fost luate măsurile legale, în conformitate cu OUG 195/2002R.
La data de 8 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat pe DN 17, în localitatea Cuzdrioara, un conducător al unui ansamblu de vehicule ce efectua transport de mărfuri în trafic internațional, fără a respecta prevederile referitoare la utilizarea aparatului tahograf și fără a deține documentele legale de atestare profesională și de transport, specifice. Acesta a fost sancționat contravențional, cu amenda în valoare de 13.000 de lei, în conformitate cu OG 37/2007 și HG 69/2012, fiind, de asemenea, dispusă măsura imobilizării vehiculului, în acord cu normele legale în domeniu.
De asemenea, la data de 10 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, în municipiului Dej, un conducător al unui ansamblu de vehicule ce efectua transport public de persoane în trafic internațional.
Din verificările efectuate a reieșit faptul că acesta nu a respectat prevederile referitoare la utilizarea aparatului tahograf și nu deținea documentele legale de atestare a competenței profesionale a conducătorilor auto sau cele referitoare la serviciul prestat. În acord cu OG 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională, cu amenda, în valoare de 15.000 de lei.