Românii consideră că introducerea Sistemului Garanție-Returnare (SGR) la nivel național va determina adoptarea unor obiceiuri mai responsabile în rândul populației în ceea ce privește reciclarea ambalajelor de plastic, sticlă sau metal, conform unui studiu realizat de Alianța Producătorilor de Băuturi, prin intermediul Kantar România.
90% dintre români vor returna ambalajele după introducerea Sistemului Garanție-Returnare
Astfel, 9 din 10 români declară că sunt de acord cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare pentru că își doresc ca acesta să fie o soluție prin care devin mai conștienți de responsabilitatea pe care fiecare persoană o are pentru protejarea mediului înconjurător și pentru a-l menține curat.
“Studiul a măsurat modul în care românii se raportează la gestionarea deșeurilor, în special modul în care comportamentul lor se va schimba odată cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare. Estimăm că anual în România sunt puse pe piață aproximativ 6 miliarde de ambalaje și ne bucurăm că există o atitudine pozitivă din partea consumatorilor pentru introducerea unei astfel de măsuri. Astfel, ei vor avea o infrastructură mai accesibilă pentru reciclarea ambalajelor de plastic, metal sau sticlă”, a declarat Alice Nichita, reprezentant al Alianței Producătorilor de Băuturi și Președinte al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.
Sistemul Garanție-Returnare reprezintă un sistem în care consumatorul va plăti o garanție de 0,50 RON atunci când va cumpăra o băutură de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial. Sistemul vizează ambalajele primare de unică folosință: sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1L și 3L.
“Ca producători de băuturi, ne-am asumat cerințele pe care industria le are ca parte a principiului Răspunderii Extinse a Producătorului, iar implementarea Sistemului Garanție-Returnare este esențială pentru România. Un astfel de sistem și-a demonstrat eficiența în alte state europene, iar studiul ne arată că există deschidere și din partea românilor. Ne bucurăm că suntem foarte aproape de a avea cadrul legislativ care va stabili regulile de funcționare ale unui sistem ce reprezintă o soluție reală pentru a atinge țintele de colectare selectivă ale țării noastre”, a spus Julia Leferman, reprezentant al Alianței Producătorilor de Băuturi și Director General al Asociației Berarii României.
Citeste mai mult: https://green-report.ro/90-dintre-romani-vor-returna-ambalajele-dupa-introducerea-sistemului-garantie-returnare/