Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 este marcată anual la data de 9 martie. Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost stabilită de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011.
În această zi sunt oficiate în majoritatea eparhiilor slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.
Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1.800 de preoți ortodocși, care au fost anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, câțiva chiar deportați în Siberia pentru acuzații total nefondate, dar socotiți periculoși pentru noul regim politic de stat.
„Pe 9 martie marcăm Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada dictaturii instalate la 6 martie 1945. Este un moment în care cinstim memoria celor care s-au opus unui regim criminal și odios și care au pus libertatea țării mai presus de libertatea lor personală.
Cunoașterea trecutului este necesară pentru a nu mai repeta aceleași greșeli și pentru a putea avea un viitor în libertate și democrație. De aceea, susțin studierea aprofundată a ororilor comunismului, a crimelor făcute de aparatul de opresiune, a suferințelor îndurate de cei care au trecut prin gulagul românesc. Generațiile viitoare trebuie să știe adevărul despre suferințele acestui popor greu încercat.
Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au ținut vie în România flacăra democrației și dorința de libertate!”, a fost mesajul premierului Nicolae Ciucă.