9 MAI – triplă semnificaţie pentru România: Ziua Independenţei, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei

0
618

Data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea Independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

La 9 mai 1877, România şi-a proclamat independenţa faţă de Imperiul otoman iar ministrul român de externe Mihail Kogălniceanu a avut un discurs memorabil în Parlament declarând: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

În anul 1945, pe 9 mai, Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Foto: Facebook/ Comisia Europeană în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.