N-au ştiut atunci că performanţa lor va dăinui peste ani şi că nimic din ce avea să se întâmple apoi în fotalul turdean nu egala succesul lor. Exact acum 60 de ani, într-o duminică ceţoasă de noiembrie, Arieşul Turda îşi trecea numele în istoria Cupei României dar şi în istoria fotbalului turdean.
60 de ani de la cea mai mare performanţă a fotbalului turdean! În 1961 Cupa României a ajuns la Turda
Valoarea echipei au dat-o ei, cei 11 magicieni care au reuşit să facă ceea ce încearcă să ne înveţe specialiştii zilelor noastre: Să ai curajul să crezi că vei reuşi!
Au crezut atunci în echipa lor şi în prietenia care îi lega şi care îi transforma într-o echipă de vis, cea mai frumoasă pe care a dat-o fotbalul turdean.
Arieşul Turda a fost cel mai bun exemplu că nimic nu poate sta înaintea dorinţei de izbândă, înaintea talentului şi a forţei colective. Nici numele, nici valoarea şi nici forţa financiară a adversarului!
La Europa Liberă se discuta atunci că o echipă de moţi a învins una dintre cele mai populare echipe din elita fotbalului românesc. După 60 de ani continuăm să discutăm şi să ne minunăm de marea performanţă a fotbalului turdean, întrebându-ne dacă noi le-am oferit ceva în schimb.
Sunt mai bine de doi ani de când nu am mai scris despre momentul 1961, dar mi-am notat povestea asta frumoasă în inimă aşa că simt de fiecare dată aceeaşi emoţie.
Emoţie, dar şi bucurie! Că i-am cunoscut pe doi dintre cei care au luat parte la scrierea ei, Ioan Onacă şi Vasile Suciu, dar şi pe doamna Ursu, soţia regretatului Dionisie Ursu.
În 12 noiembrie 1961, Arieşul Turda a arătat, în Capitală, în faţa unei echipe de elită din fotbalul românesc, cum se apară culorile unui club.
Au plecat la Bucureşti cu trenul şi cu gândul de a nu lua prea multe goluri. ‟Nu poţi spune că mergi şi eşti sigur de victorie! Dacă unul dintre colegi greşea, reparai greşeala. Ne-am grupat foarte bine în apărare şi, bineînţeles, pentru Suciu meciul acesta a fost momentul lansării în fotbalul mare. Raportul de cornere a fost 4-2, deci numai 2 cornere au dat la poarta noastră, nu ne-au presat, noi am dominat. Scriau şi în ziarul de luni de Suciu, spuneau că era 2-1 pentru noi şi mingea a ieşit afară iar Suciu a alergat să o aducă”, îmi spunea profesorul Ioan Onacă.
Susţinuţi puternic de suporteri, Ioan Onacă, Vasile Suciu, Dionisie Ursu, Eugen Pantea, Ioachim Zăhan, Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Vasile Mărgineanu, Vasile Pârvu, Gheorghe Băluţiu şi Liviu Husar, conduşi de pe margine de Ştefan Wetzer, au reuşit ceea ce au strigat suporterii tot meciul: ‟Arieşule din B să iei Cupa RPR”.
Coordonaţi din teren de căpitanul Dionisie Ursu, motivaţi de Băluţiu, ‟băieţi alergăm până murim, dacă e 1-0 alergăm să nu fie 2-0”, şi avându-l pe cel supranumit ‟Fiul Cupei” în poartă, turdenii au urcat Cupa României în Rapid şi au trimis-o la Turda.
ARIEȘUL TURDA – RAPID
12.11.1961. Stadion: Republicii. Spectatori: 20.000
Au marcat: Gheorghe Băluțiu (50-pen, 51)/ Nicolae Georgescu (24)
Cartonaș roșu: Dumitru Macri (88)
Arbitru: Nicolae Mihăilescu (București)
Arieșul: Vasile Suciu – Eugen Pantea, Ioachim Zăhan – Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Ioan Onacă – Vasile Mărginean, Vasile Pârvu, Dionisie Ursu, Vasile Băluțiu, Liviu Husar.
Antrenor: Ștefan Wetzer
Rapid: Gheorghe Dungu – Ilie Greavu, Ion Motroc – Dumitru Macri, Ion Langa, Constantin Koszka – Viorel Kraus, Andor Balint, Titus Ozon, Nicolae Georgescu, Marin Dulgheru (75 Gheorghe Văcaru).
Antrenor: Ion Mihăilescu
Ştiri pe scurt
- Arieşul Turda a două echipă din Divizia B care a câştigat Cupa României
Arieşul Turda a fost a doua echipă din Divizia B, după Metalul Reşiţa, care a câştigat Cupa României.
- 2000 de suporteri turdeni
La meciul dintre Arieşul Turda şi Rapid Bucureşti desfăşurat pe Stadionul Republicii au fost prezenţi 20000 de spectatori, dintre care 2000 au fost turdeni. „Au fost minim 2000 de oameni. Tot timpul au strigat turdenii noştri”, îşi aminteşte profesorul Ioan Onacă.
- 2.700 de lei, o cravată și trei metri de stofă
Pentru performanţa lor, turdenii au primit 2.700 de lei, o cravată și trei metri de stofă
- Portarul Vasile Suciu a devenit Fiul Cupei
Finala desfăşurată împotriva celor de la Rapid Bucureşti a fost definitorie pentru tânărul portar Vasile Suciu. Cel care avea să devină Fiul Cupei avea doar 19 ani.
‟ În toate meciurile înainte de finală a apărat Arghişan, dar antrenorul era nehotărât cu cine să înceapă în finală, cu Suciu sau cu Arghişan, şi ne-a adunat pe toţi într-o cameră la hotel şi pe ei i-a trimis la cofetărie să cumpere 15 bucăţi de ciocolată.Vasile era foarte modest şi i-a zis antrenorului că merge el, dar antrenorul i-a trimis pe amândoi şi ne-a întrebat, apoi, cu cine vrem să începem şi ne-a pus să votăm. Şapte sau opt am votat pentru Suciu şi, când au venit, antrenorul a anunţat că începem cu Suciu. A fost un moment deosebit pentru Vasile Suciu”, rememorează profesorul Ioan Onacă.
Denisa Mărginean Cărăian – Corespondent ABC News Transilvania
Citeste si: Un TIR a luat foc pe Autostradă între Gilău și Turda