miercuri, ianuarie 15, 2025

Bacalaureat 2025: Probele se dau după orele de curs și elevii de a XII-a nu au voie să lipsească!

- Advertisement -spot_img
Must Read

BREAKING Regulile făcute în birourile Ministerului Educației pentru probele de competențe de la Bacalaureat 2025, trimise în școli: elevii de a XII-a nu au liber în zilele de examen și deși Proba C durează cel puțin 140 de minute, oficialii ministerului transmit că elevii pot reveni la cursuri după doar 2 ore / Directorii trebuie să găsească profesori, scrie site-ul edupedu.ro

Într-o notă privind organizarea programului scolar în perioada sustinerii probelor A, B, C, D din cadrul examenului national de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, de către elevii claselor a XII-a/ a XIII-a, reprezentanții Ministerului Educației trimit școlilor indicațiile promise pentru organizarea Bacalaureatului 2025 – probele de competențe. În document apar planificări clare despre cum să facă școlile orarul de examen și cum să modifice orarul elevilor care dau probele, plus al celor care sunt în alte clase, afectate de susținerea acestor probe.

Ministerul Educației organizează de la diastață probele de competențe de la Bacalaureat din școli, conform documentului publicat mai jos, în articol. Concret, oficialii susțin că probele de competențe vor avea loc după cursurile elevilor de a XII-a care învață dimineața sau înaintea orelor, dacă aceștia învață după-amiaza. Asta înseamnă că elevii vin normal la program și rămân după ore să dea bacul sau că vin dimineața să dea bacul și apoi au orele normale în continuare. 

Nicio vorbă despre cum vor putea fi ținuți elevii de dimineața până seara la școală. 

În privința profesorilor, responsabilitatea este pasată directorilor, cărora ministerul le transmite sec: „Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”.

Ce recomandă Ministerul Educației: 

„În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă, având în vedere desfășurarea probelor de evaluare a competențelor astfel:

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A, a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B, respectiv a competențelor digitale — Proba D:

  • Probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a;
  • În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C:

  • Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
  • Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00. Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”.

Recomandările sunt scrise în birourile de la Ministerul Educației, fără să aibă legătură practică cu situația din realitate, autorii neștiind nici măcar cât durează proba C a acestui examen, indicând desfășurarea în intervalul 8:30-10:30. Iar la fix 10:30 documentul recomandă ca elevii care au terminat proba de competențe să și revină la cursurile pe care le aveau în orarul acelei zile, ca și cum numic nu s-ar fi întâmplat, fără să ia în considerare organizarea profesorilor, a elevilor și a claselor.

Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. ”, transmite Ministerul Educației.

În realitate Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – durează mult mai mult. Lucru scris chiar în procedura emisă tot de Ministerul Educației și care prevede clar: 20 de minute pentru proba de înțelegere audio, 120 de minute pentru proba scrisă și 10-15 minute pentru fiecare candidat pentru competențele de comunicare.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

No, așa ceva! România declarată cea mai bună destinație de iarnă a Europei, de către National Geographic

No, așa ceva! România e prima într-un top al celor mai bune „7 destinații de iarnă în Europa pentru...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -