COD PORTOCALIU
1 iunie, ora 15 – 1 iunie, ora 20
areale din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava și Botoșani
În intervalul menționat, vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii (rafale de până la 65-75 km/h) și izolat* grindină de medii sau MARI dimensiuni (diametrul maxim ~ 2-4 cm). În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp și punctiform* 35-40 l/mp.
METEO: Instabilitate atmosferică accentuată în mare parte a țării
COD GALBEN
1 iunie, ora 13 – 1 iunie, ora 23
nordul, centrul, nord-estul și sud-vestul țării
În intervalul menționat, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Banatului, nordul Moldovei și al Olteniei și în sud-estul Crișanei, iar seara și în prima parte a nopții și în sudul Olteniei și sud-vestul extrem al Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin perioade cu averse – ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de până la 55-65 km/h) și izolat* grindină de mici sau medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 30-35 l/mp.
Notă: pe arii restrânse, astfel de fenomene se pot semnala trecător și în restul teritoriului.
– – –
IMPORTANT:
LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona menționată;
IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona menționată.
Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codului galben prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate.