NTT Data România, fosta EBS România, înființată la Cluj de Daniel Metz și vândută în 2013 japonezilor, ar urma să renunțe la mai mulți angajați, iar procesul pare să fie unul similar și la Cognizant, fosta Softvision, fondată la Cluj de Laurențiu Russo și vândută ulterior americanilor, scrie stiripesurse.ro
Mai mulți angajați ai NTT DATA ar putea să își piardă locul de muncă.
Cutremur în sectorul IT! Concedieri în masă la două dintre marile firme de IT, din Cluj
„Este vorba în principal de ingineri software și specialiști în tehnologie digitală care lucrează în dezvoltarea de software instalat pe diverse dispozitive hardware, mai ales în dezvoltarea de aplicații specifice industriei auto”, a scris consultantul Doru Șupeală pe blog-ul său, conform presei locale.
Cum funcționează concedierile la NTT DATA: „Sunt invitați să plece doar cei fără «pile sau prieteni»”
Conform sursei citate, din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului EMBEDDED (denumit intern ETEC), peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1 la 1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul.
„Primii vizați de acest val de concedieri colective mascate sub forma unor despărțiri amiabile sunt angajații de pe bench (care în prezent nu sunt activi în proiecte comerciale), ei reprezentând acum circa 70% din totalul angajaților.
Angajații din acest departament care s-au decis să facă publică situația relatează că procesul de concediere este unul injust și discriminatoriu (sunt invitați să plece doar cei fără «pile sau prieteni» în management), în care se folosește presiunea psihologică:
«Cei de pe bench, mă refer la cei care nu au pile în management, primesc ședinte 1:1 în calendar, în care sunt puși în fața faptului împlinit: DEMISIA AMIABILĂ. Li se dau timpi de gândire scurți, unii semnează, cei care nu semnează încep să fie amenințați/avertizați», mi-a scris un martor din interiorul NTT Data”, mai afirmă sursa citată.
Cine va lucra la „joint venture-ul” BMW-NTT de la Cluj
Recent, NTT DATA a anunțat un parteneriat cu BMW la Cluj pentru deschiderea unui joint venture unde – potrivit unui anunț al companiei – ar urma să fie angajate inițial câteva sute de persoane, cifră care ar putea ajunge la câteva mii în următorii ani.
Totuși, informațiile de pe Reddit arată că ar fi vorba doar de câteva zeci de locuri de muncă non-software, foarte slab plătite și care nu au nicio legătură cu profesiile din sectorul de dezvoltare de tehnologie digitală.
„Este vorba mai degrabă de un call center care va angaja exclusiv vorbitori de limba germană, care vor plasa conținut pe pagini web. Oricum, angajaților din departamemtul EMBEDDED li s-a spus foarte limpede că această nouă linie de business nu este una în care ar putea să își găsească ceva de lucru compatibil cu specializarea lor”, a mai afirmat sursa citată.
Vești asemănătoare apar și de la angajații care muncesc la Cognizant Softvision.
Citește mai multe detalii AICI!
Citeste si: Sesiune de reatestare profesională pentru 14 salvatori montani din Cluj