marți, ianuarie 7, 2025

Stare de alertă epidemiologică în România. GRIPA face ravagii. Sunt peste 1000 de cazuri la Cluj

- Advertisement -spot_img
Must Read

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că România este în stare de alertă epidemiologică din cauza numărului mare de cazuri de gripă, după „3 săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”.

Rafila a subliniat însă că România nu va avea, în acest an, epidemie de gripă și că „nu se instituie niciun fel de restricții” pentru populație. Ministerul Sănătății a făcut însă o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru a se evita îmbolnăvirile.

„Este vorba despre o a treia săptămână de creştere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numeşte săptămână epidemică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta anunţă că situaţia este similară celei ănregistrate anul trecut.

„Nu este nimic diferit de faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologicăă, după ce se înregistrează trei săptămâni de depăşire a pragului epidemic”, a mai declarat ministrul.

Ministrul a explicat că nu se instituie niciun fel de restricţii.

„Nu se instituie niciuin fel de restricţii pentru populaţie (…) Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii”, a mai declarat ministrul.

„Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că așa cum observațiile noastre arată, menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie probabil că valorile vor fi sensibil mai mici”, a mai adăugat el.

Cu toate acestea, Rafila a oferit o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Printre acestea se numără: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție pentru persoanele cu simptome, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi.

Stare de alertă epidemiologică în România. GRIPA face ravagii. Sunt peste 1000 de cazuri la Cluj

Măsuri recomandate la nivelul unităților sanitare:

Adaptarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP
Realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare la domiciliu a celor cu simptome respiratorii
Purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții
Asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute
Continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar și auxiliar
Refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante.

Măsuri recomandate în școli și grădinițe:

Realizarea triajului zilnic
Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie
Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
Aerisirea periodică a încăperilor
Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.

Măsuri recomandate la nivelul populației generale:

Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice și izolarea la domiciliu
Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și recomandare pentru purtarea măștii de protecție de către persoanele simptomatice care nu se pot izola
Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

33.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) s-au înregistrat în ultima săptămână în România, cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464), arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică.

S-au înregistrat 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).

Până în prezent în acest sezon au fost confirmate 51 de decese confirmate cu virus gripal: 31 tip A, subtip H1 (din care 3 co-infecţii cu SARS-CoV-2), 12 tip A, subtip H3, 8 tip A, nesubtipat (din care 2 co-infecţii cu SARS-CoV-2). Cele 51 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 2 la 0-4 ani, 4 la 15-49 ani, 13 la 50-64 ani, 32 la ≥65 ani.

Citeste si: Accident grav în Cășeiu. Un șofer tânăr și 3 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

#METEO: Temperaturile de primăvară din aceste zile se vor schimba radical în weekend. Iarna revine în forță

O masă de aer cald va pătrunde spre România în sectorul anterior al unei depresiuni atlantice. Noua săptămână ne...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -