În 800 de primării din țară – de la oraș sau comune – a fost grevă de avertisment astăzi. Angajații din administrație nu au lucrat timp de două ore, nemulțumiți de nivelul salarial și de faptul că, de cinci ani, au fost exceptați de la majorările salariale de care s-au bucurat alte sectoare.
Oamenii care au încercat azi să-și plătească impozitele, de exemplu, între orele 11.00 și 13.00 au fost refuzați de sindicaliștii din administrație. Nu sunt însă supărați, după cum i-au declarat corespondentului Europa FM, Ciprian Boițiu, care a fost în comunca Vinga, județul Arad.
Greva de avertisment în peste 800 de PRIMĂRII din țară: „Cerem respectarea legii salarizării!”
„Să plătesc impozitul. Și n-am știut că de la 11:00 la 13:00 e grevă. N-am știut. O să plătesc săptămâna viitoare”, a spus unul dintre oamenii veniți în cursul zilei la primărie.
„Revin mai târziu, pentru că și oamenii au tot dreptul să trăiască ca niște oameni normali în România, nu tot timpul batjocoriți și salarii minime și prețuri wow. Nu poți să îți cumperi o pâine că… ce să zic mai mult”, a spus un alt cetățean.
Protestul de astăzi a fost doar un alt pas spre declanșarea grevei generale, avertizează sindicaliștii, care sunt deciși pe 5 februarie să oprească lucrul total.
„Cerem respectarea legii salarizării, înmulțirea coeficienților cu venitul minim brut garantat pe țară, care la ora aceasta este 3.300. Noi suntem cu salariile înghețate la nivelul din
anul 2020, adică 2.230 de lei, ceea ce înseamnă o diminuare lunară – în jur de 1000-1500 de lei. Noi suntem singurii cărora, în fiecare an, timp de cinci ani de zile, ni se îngheață salariile prin ordonanțele trenuleț”, a explicat liderul sindicatului SCOR din Arad, Corina Trif.