Românii care nu sunt angajați și nu realizează venituri fiscalizate, dar care vor să beneficieze de servicii medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, pot alege să plătească din buzunar contribuțiile…
Cum? Vezi în continuare!
Asigurarea la sănătate pentru românii fără venituri, în 2024: cetățenii care nu sunt angajați și nu realizează venituri fiscalizate, care vor să beneficieze de servicii medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, pot alege să plătească opțional, din buzunar, contribuțiile pentru sănătate.
Românii fără venituri pot să-și CUMPERE asigurarea de sănătate, în 2024. Cum?
Potrivit legii, asigurarea socială de sănătate e opţională pentru cetățenii fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptați de la plata contribuţiei (CASS).
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate sunt neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Singurele servicii medicale de care beneficiază gratuit sunt cele incluse în pachetul minimal de servicii. Între acestea se numără și urgenţele medicale.
Pentru a beneficia de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, trebuie să se asigure opţional la sănătate prin intermediul declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (D212).
Calitatea de asigurat se va acorda astfel pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice.
Potrivit Codului Fiscal, persoanele fără venituri fiscalizate, care se asigură opțional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS. Valoarea contribuției este calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul.
Baza de calcul este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației unice.
Astfel, având în vedere că salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, valoarea asigurării opționale la sănătate este de 1.980 de lei (3.300 de lei x 6 luni x 10%).
Suma va putea fi plătită la ANAF până pe 25 mai.
Costurile ar putea crește însă, în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024.