Protecția Consumatorilor Cluj a aplicat amenzi de 335.000 lei în urma unei acțiuni de control desfășurată la food court-ul din incinta centrului comercial Vivo.
Protecția Consumatorului a descins în courtfood-ul VIVO Cluj – Amenzi de peste 335.000 lei și restaurante închise
ANPC Cluj:
„Pe data de 04.01.2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a derulat o serie de acțiuni de control la 21 de operatori economici care își desfășoară activitatea în zona de food-cort din incinta mall-ului Vivo, din Cluj Napoca. Verificările s-au efectuat ca urmare a unei reclamații referitoare la neinformarea consumatorilor cu privire la substanțele posibil alergene, urmărindu-se modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
echipa de control a aplicat următoarele sancțiuni:
25 amenzi contravenţionale, în cuantum de 335.000 lei;
16 avertismente;
oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 15.000 de lei;
ținând cont de deficiențele constatate, doi operatori economici au decis oprirea voluntară a activității, până la remedierea abaterilor;
oprirea temporară a prestării serviciilor în cazul a 3 operatori economici până la remedierea deficiențelor, respectiv: La Casa Ristorante Pizzeria Pane Dolce SRL, JFK Burger RD SRL, Lunch Box SRL.
Principalele nereguli găsite de inspectorii ANPC au fost următoarele:
identificarea unei importante cantități de excremente de rozătoare, în spațiul de depozitare al făinii;
folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină, chedere rupte și corpuri străine;
comercializarea unor produse cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită;
depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare și apelor minerale;
comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate;
folosirea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor pentru depozitarea produselor alimentare;
lipsă menționării alergenilor, a declarației nutriționale la toate preparatele expuse spre comercializare;
comercializarea unor produse cu modificări organoleptice;
afișarea unei liste incomplete a ingredientelor;
folosirea unor materii prime cu arsuri de congelare în exces;
schimbarea stării termice a materiilor prime și semipreparate;
nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor.
După cum se poate observa în câteva imagini, unii operatori au remediat deficiențele.