Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă, după ce toţi cei internaţi au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire, anunţă Ministerul Sănătăţii. Alţi 29 de pacienţi sunt transferaţi la spitale din Bârlad și Vaslui. La Spitalul din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.
Criză într-un spital din România: Trei pacienți morți, unul în comă și alți 29 cu simptome grave, după ce au primit mâncare de pomană de la o mănăstire din apropiere
Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui au intervenit, miercuri, pentru preluarea a patru bolnavi cu simptomatologie digestivă, de la Spitalul din Murgeni. Trei pacienţi se aflau în stop cardio-respirator şi nu au mai putut fi resuscitaţi.
„La ora 18:30, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au fost anunţaţi verbal de DSP Vaslui, referitor la o situatie gravă apărut la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toţi pacienţii şi o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe baza de peşte”, a transmis MS.
„Totul debutează cu o diaree puternică, cu vomă și febră, după care pacienții intră direct în stop cardio-respirator. Din momentul în care debutează boala până la stop cardio-respirator timpul este foarte scurt, de circa o oră jumătate. Am convocat toți medicii de acasă și vom mai transporta la spitalul din Bârlad încă 18-20 de pacienți, cu ambulanțe multiple, pe lângă pacienta deja aflată la spitalul din Bârlad. În total, la spitalul din Murgeni sunt internați 142 de pacienți”.
„Ambulanţa Vaslui a intervenit în cursul acestei zile de 4 ori la Spitalul Murgeni în decurs de câteva ore. Mai întâi pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită. Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ în stop cardio-respirator. Împreună cu alt echipaj cu medic s-au efectuat manevre de resuscitare, fără succes, fiind apoi declarat decedat. A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 cu acelaşi diagnostic. A fost transferat în stare gravă la Spitalul Bârlad. A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani, găsită în stop cardio-respirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul. A patra solicitare este acum în desfăşurare. Este un bărbat de 54 de ani aflat în stop cardio-respirator. Două echipaje SAJ efectuează acum resuscitare”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, potrivit News.ro.
01:10 Polițiști, procurori, dar și inspectorii DSVSA Vaslui au ajuns la Mănăstirea Florești
Inițial aici au ajuns cei de la DSVSA, care au scos din frigidere și congelatoare peștele depozitat. L-au cântărit și l-au pus sub sechestru. În timp, au ajuns și polițiștii din Vaslui, care au sigilat bucătăria, relatează Vremea Nouă.
S-a stabilit vânzătorul peștelui pangasius, iar inspectorii DSVSA vor descinde mâine dimineață la acel depozit pentru a verifica toată marfa. De altfel, același lucru îl vor face și în cazul conservelor din pește care au fost date bolnavilor din spitalul Murgeni la cină.
Inspectorii sanitar-veterinari au dat o amendă în valoare de 40.000 de lei mănăstirii, pentru că nu avea autorizație de funcționare pentru cantină și de catering și nici avizele necesare. Polițiștii veniți fac cercetări pentru ucidere din culpă.
23:24 Pe lângă mâncarea oferită de pomană de călugării de la Florești, pacienții spitalului din Murgeni ar fi mâncat și conserve din pește, mai relatează Vremea Nouă.
Conform publicației citate, situația de la spitalul din Murgeni se complică. Pe lângă cei trei morți, un pacient în stare gravă și alți zeci de bolnavi care prezintă simptome, au apărut complicații și la 10 dintre angajații spitalului. Se pare că și aceștia au mâncat meniul cu pește oferit de cei de la mănăstire. Ei sunt internați la Bârlad cu simptome.
Dar, pe lângă mâncarea adusă de la Mânăstirea Florești, în meniurile bolnavilor din ziua de marți au mai fost introduse alimente precum conserve din pește și icre de pește.
„Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestror produse și, de exemplu, la conservele din pește am observat că acestea se expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie probleme”, a afirmat primarul din Murgeni, Eduard Cazacu, care de profesie este inginer zootehnist.