Clujenii s-au plâns, în ultimele zile, de mirosul urât care persistă, în special cartierele Mărăști și Gheorgheni. În aces sens, ei au depus mai multe sesizări, pe site-ul primăriei. Autoritățile caută, încă, răspunsuri.
Clujul PUTE … din nou. Autoritățile sunt depășite de situație. Prefectura dă vina pe o fermă din Aiton
Iată câteva dintre plângerile depuse de cetățeni:
„Pute în zona Horea și alte zone din Cluj, de dimineață de nu poți respira. Este inadmisibil ca de mai bine de o săptămână aproape zilnic miroase în ultimul hal afară. Vă rog să ne comunicați ce măsuri s-au luat în ultima săptămână pentru eliminarea mirosurilor și ce substanțe sunt în momentul acesta în aer și cum ne impactează sănătatea. Este inadmisibil că de mai bine de o săptămână să pută în ultimul hal peste tot, să trebuiască să stăm cu geamurile închise, să nu putem ieși din casă de miros”.
„Miroase a levigat pe Suciu, Albini și Dorobanților” .
„Constat cu stupoare că mirosul infernal de hoit a revenit în oraș. Chiar nu se poate face nimica? Lăsațti alte preocupări care vă gâdoșî orgoliul și rezolvați o dată mizeria asta din oraș”.
„Miros foarte neplăcut pe Strada Pavel Roșca Cluj-Napoca de la groapa de gunoi, în centrul Clujului! Nu se mai poate în situația aceasta, nu se poate ieși afară”.
“ Iarăși miroase insuportabil pe str Năsăud. A intrat și in apartament mirosul. Parcă sunt cadavre în putrefacție. Vă rugăm faceți ceva! Inadmisibil. Mulțumim anticipat!”.
„Miroase din nou în Cluj-Napoca! În zona OMV Mărăști”.
Răspunsul primăriei: „Mulțumim pentru sesizare. Primarul municipiului Cluj-Napoca, imediat ce a fost sesizat cu acest subiect, a solicitat reverificarea situației la CMID, dar, de asemenea a solicitat organelor de control să verifice situația de la Aiton, unde în acest weekend au avut loc masive depuneri de găinaț pe terenurile unei firme importante în domeniul alimentar. De asemenea, au fost descoperite la Rediu și la Aiton două depozite mari care aveau un miros ce ar fi putut genera, în combinație cu curenții de aer, un asemenea miros în municipiul Cluj-Napoca. Nu putem încă să tragem o concluzie, așteptăm rezultatele autorităților de control care au fost prezente sâmbătă toată ziua în teren pentru a preleva probe atât de la CMID, cât și de la Aiton, respectiv la depozitul de găinaț menționat”.
PREFECTURA CLUJ, comunicat: În continuarea procedurilor de analiză și verificare efectuate de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj din perioada 06-07 septembrie 2023, prin analiza de lungă durată pe 24 de ore, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), pentru a determina nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), rezultatele sunt sub limitele maxime admise, după cum urmează: amoniac (NH3) 0,0452 mg/m3, cantitatea maximă admisă fiind 0,100mg/m3, iar la hidrogen sulfurat (H2S,) valoarea măsurată este de 0,0071mg/m3 iar cantitatea maximă admisă este de 0,008mg/m3.
La depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, în urma analizelor efectuate în perioada 04-06 septembrie, a.c., s-a constatat faptul că la ambele locații au fost depășite nivelurile maxime admise pentru amoniac. În perioada 4-5 septembrie, prin analiză de durată lungă (24h), la Ferma vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, s-a constatat faptul că a fost nivelul de amoniac (NH3) a fost de 0.1421 mg/m3 față de 0.100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost 0,0060 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3. În perioada 5-6 septembrie, la depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost de 0,1171 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind 0,100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost de 0,0054 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3.
Laboratorul mobil este amplasat în acest moment la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), urmând ca mâine, 8 septembrie, la ora 12:00, să fie relocat în proximitatea Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, pentru o serie de verificări de o complexitate mai ridicată, laboratorul analizând nu doar nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), ci și oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10.
Raportat la legislația în vigoare și având ca fundament rezultatele analizelor, instituțiile abilitate vor dispune măsurile în consecință.
Citeste si: ALDE Cluj: Clujul de 5*, PUTE la propriu !