FINANȚARE CÂȘTIGATĂ PENTRU TURISM ȘI PROTECȚIA MEDIULUI ÎN JUDEȚUL BIHOR
Azi a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 8 milioane de euro pentru susținerea unui turism durabil și pentru protecția mediului în județul Bihor.
Finanțare de 8 milioane de euro pentru Protecția Mediului în Bihor. Ce prevede proiectul?
Proiectul este rezultatul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Agenția pentru Arii Protejate și vizează zona ariei protejate delimitate de defileul Crișului Repede (Bratca – Vadu Crișului) și de lacul Vida – Dobrești.
În defileul Crișului Repede se vor realiza mai multe proiecte:
un centru de educație ecologică în zona podului peste Criș, la intrarea în defileul Crișului Repede, în Vadu Crișului. Pe lângă construcția ușoară a sălii multifuncționale, acesta va cuprinde zona de parcare, zona de camping și toalete. Se vor crea condiții civilizate la intrarea în defileu;
un centru similar în Șuncuiuș, lângă peștera Unguru Mare. Parcarea de mașini va fi amplasată lângă trecerea peste calea ferată spre Bălnaca, iar accesul mașinilor în zona turistică va fi redus;
la Bratca, în aval de podul peste Criș se va amenaja o zonă ce va cuprinde parcări, toalete și teren pentru campare;
în peșterile Vadu Crișului, Unguru Mare și Vântului va fi refăcut iluminatul, accesul și circuitul de vizitare.
În zona comunei Dobrești proiectul se concentrează pe lacul Vida:
decolmatarea lacului de aluviuni;
amenajarea, la coada lacului, a unui centru de educație ecologică cu sală multifuncțională, parcare, toalete și zonă de campare.
Investițiile și dotările prevăzute sunt în diferite faze de contractare, până săptămâna viitoare urmând să fie demarate toate licitațiile.
Trebuie să terminăm toate lucrările până la sfârșitul anului, având în vedere că doar până atunci avem finanțarea asigurată.
Mai avem două proiecte pe arii protejate ce vor fi semnate zilele următoare. Derularea acestora a fost o provocare pentru echipa Consiliului Județean Bihor din cauza lacunelor din planurile de management întocmite în anii anteriori și neclarităților din reglementările specifice ariilor protejate.
Mulțumesc colegilor din Consiliu și partenerilor noștri din Agenția pentru Arii Protejate și Ministerul Proiectelor Europene pentru faza în care am ajuns.
Fără sprijinul primăriilor din zonă nu am fi avut acces la terenurile pe care să realizăm proiectele. Mulțumiri tuturor pentru parteneriat!