Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mare parte din țară. În cursul acestei zile, se anunță ploi torențiale și vijelii, inclusiv la București.
ANM a transmis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de ploi și vijelii, valabilă în intervalul 25 mai, ora 12 – 25 mai, ora 23.
Alertă METEO – Cod Galben de FURTUNI, ploi torențiale și vijelii în aproape toată țara
”În intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului.
Prognoza meteo pentru finalul lunii mai 2023. Când scăpăm de ploi
„Până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată. Ea afectează prin cantitățile de precipitații, care la nivel local pot să depășească 20-25 l/mp, chiar 30-40 l/mp. Vorbim și de intensificări ale vântului, cu viteze la rafală care pot depăși 55-60 km/h și, izolat, căderi de grindină. (…) În următoarele 2 zile, instabilitatea va fi de interes în cea mai mare parte a țării, cu valori ale cantităților de precipitații care pot ajunge local până la 30-40 l/mp.
Este o perioadă favorabilă acestor condiții de instabilitate, pentru că pe măsură ce avansăm spre vară, acest tipar de vreme devin unul al condițiilor extreme și cu siguranță că vom încheia și luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, într-un tipar de vreme extremă. Mediterana începe să fie din ce în ce mai activă, iar când e activă determină instabilitate atmosferică, iar în asociere cu temperaturile ridicate, aceste fenomene devin extreme și vor face obiectul atenționărilor de tip Nowcasting“, a spus Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3.
NTERVAL DE VALABILITATE:
24/05/2023, ora 12:00 – 26/05/2023, ora 22:00
ZONE VIZATE:
Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Dobrogea, dar mai ales, Banat.
FENOMENE:
Averse de ploaie moderate și abundente;
Descărcări electrice;
Măzăriche și grindină;
Cantități însemnate de apă.
DESFĂȘURAREA FENOMENELOR:
Începând din Vest, se vor semnala ploi moderate cu caracter de averse și temporar și local, pot fi abundente însoțite de descărcări electrice și izolat, grindină.
Astfel de fenomene se vor semnala pe toată perioada intervalului menționat, mai ales după-amiaza, pe arii relativ extinse, în jumătatea de Vest a țării și local, în restul teritoriului.
Local, se vor acumula cantități de 15-30 l/m2, iar izolat, 30-40 l/m2.
În celelalte zone ale țării, cantitățile de apă vor fi cuprinse între 5-10 l/m2.
Deplasarea acestor sisteme va fi, în general, din Nord-Vest spre Sud-Est, temporar, Vest spre Est.
VÂNT:
Vântul va prezenta intensificări temporare în timpul averselor, care la rafale, vor atinge viteze de 30-50 km/h, izolat, 50-70 km/h.
NOTĂ:
Riscul principal va fi reprezentat de cantitățile însemnate de apă și de grindină.
Aceasta nu este o prognoză oficială, tratați-o ca pe o analiză/studiu asupra fenomenelor atmosferice și meteorologice!
Citeste si: POTOP miercuri la Cluj: O ploaie torențială de jumătate de oră a inundat Clujul și Floreștiul (imagini)