vineri, ianuarie 10, 2025

E GREVĂ GENERALĂ în școlile din România, prima după 18 ani. Clasele sunt pustii, elevii stau acasă…

- Advertisement -spot_img
Must Read

Sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nici o înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale, scrie hotnews.ro

E GREVĂ GENERALĂ în școlile din România, prima după 18 ani. Școlile sunt pustii, elevii stau acasă…

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Ministerul Educației a anunțat luni că, în urma discuțiilor de duminică de la guvern, împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:

  • salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
  • Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
  • acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
  • acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, susține Ministerul Educației.

Zilele de grevă se consideră zile lucrate în sistemul de învățământ, a transmis în teritoriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), potrivit unui document consultat de Edupedu.ro: „Prin urmare, nu afectează nici drepturile care se acordă prin raportare la vechimea în muncă și în învăţământ cum ar fi, spre exemplu, drepturile de natură salarială sau depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit”.

Ce le-a propus Guvernul sindicatelor

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

„Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c., să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, mai precizează comunicatul.

Executivul mai anunţă că „va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare”.

Ce salarii propun sindicatele pentru profesori: Cât să ia un debutant, cât să câștige cel la final de carieră

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei lunar.

Întrebat duminică seară, într-o emisiune la B1 TV, care sunt salariile angajaţilor din educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete: cel mult 2.000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti), 2.580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei, aproape 3.800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani şi 4.200 – 4.500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră.

„Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi, categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a spus Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice.

Reproșul lui Ciucă: Momentul ales pentru grevă, „cel mai prost din ultimii 10 ani”

​Premierul Nicolae Ciucă le-a spus sindicaliştilor din Educaţie, duminică, la întâlnirea de la Guvern, că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul, pentru că acest lucru „conduce la instabilitate”, au informat surse politice.

El le-a mai transmis reprezentanţilor sindicatelor din educaţie că momentul ales de ei pentru a face grevă este „cel mai prost din ultimii 10 ani”, pentru că afectează perioada de examene, iar efortul, munca copiilor și a părinților riscă să fie compromise. Că este important să fie raționali și așezați si mai ales „să se gândească la familiile din România, să fie corecți față de copiii care trec printr-o perioadă de examene plină de emoții”.

Premierul Ciucă le-a mai spus sindicaliștilor că atâta timp cât există un dialog și deschidere maximă din partea coaliției, atunci nu au de ce să continue cu greva generală.

CITEȘTE MAI MULT AICI!

Citeste si: Negocierile au eṣuat! Profesorii intră mâine în grevă! Marius Nistor: „Pe această ofertă mâine va fi grevă generală!”

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet

❗️Nou accident azi pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un nou accident a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida, în care o femeie...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -