Luni, 15 mai, este o zi istorică în aviația română și pentru Baza 71 Aeriană. La 36 de ani de la aterizarea primelor 2 MiG-21 pe aerodromul de la Câmpia Turzii, azi am salutat pentru ultima dată formația de MiG-21 LanceR care au survolat aerodromul în zborul lor către Bacău. Ne încearcă un sentiment de tristețe dar ne bucurăm că am fost în număr atât de mare, azi, pe aerodromul Câmpia Turzii, să-i acordăm respectul cuvenit acestui cavaler de dural, acum la despărțire.
Ultimul salut al aeronavelor MiG-21 LanceR din Baza Aeriană Câmpia Turzii
Ceremonia militară s-a desfășurat în prezența generalului maior Remus Bondor, șeful Direcției Planificare Strategică din cadrul Statului Major al Apărării, al generalului de flotilă aeriană Leonard Gabriel Baraboi, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene și a comandorului Dumitru Călin Hulea, comandantul bazei. Activitatea s-a încheiat cu decolarea ultimelor trei aeronave la manșa lor aflându-se comandor Silviu Mărincaș, căpitan comandor Bogdan Mădălin și locotenent comandor Romina Mîrza.
Am apăsat butonul de pornire. Acele turometrului au început să se miște, zgomotul motorului începe să răsune. Urmăresc creșterea presiunii hidraulice la ulei și stingerea becurilor corespunzătoare acestora.
Motorul ajunge la relanti. Turaj stabilizat, temperatura la gaze normală, tensiune normală, fac semn tehnicului să decupleze sursa de aerodrom.
Cuplez sistemul de avionică și introduc datele pentru misiunea de zbor. Verific flapsul și frânele aerodinamice. Sunt gata de plecare. Pun motorul peste pragul de relanti, rulez ușor, nu înainte de a verifica frânele. Mă aliniez la pistă, verific poziția flapsului pe decolare, cuplez frânarea roții de față.
Pilot: „LanceR 01, for the last time, ready for departure!”
Turn: „LanceR 01, cleared for take off! Vă mulțumim pentru serviciul în Forțele Aeriene ale României!”
Strâng levierul franei, turez motorul la maxim, cuplez fortajul și încep decolarea. Verific cele 2 becuri să fie aprinse (Forțaj și Ajutaj deschis). Totul normal, rulez – 100km/h….250km/h…330km/h, avionul se desprinde lin. Forța motorului și zgomotul te înconjoară, simți toată puterea avionului.
Am decolat, totul normal. Intru în formație, coechipier. Trecem cu formația să acordăm salutul nostru și al MiG-ului 21 colegilor de pe aerodrom, pentru ultima dată.
MiG-21, mulțumim că ai apărat cerul Transilvaniei și al României cu succes în ultimele șase decenii!
Footo: Emil Moritz
Articol scris de: Silviu Sân, Andreea Onița
Citeste si: Ultimul salut al aeronavelor MiG-21 LanceR