8 mai, Ziua Victoriei în Europa

0
256

La 8 mai 1945, Europa punea punct celui mai sângeros conflict din întreaga istorie: Al Doilea Război Mondial.

În această zi, Germania nazistă capitula necondiționat, punându-se, astfel, capăt ostilităților pe continentul nostru.

Abia reconstruită după cumplitele distrugeri din prima conflagrație mondială, Europa a fost devastată la o scală de neimaginat. Al Doilea Război Mondial a provocat cel mai mare dezastru umanitar cunoscut de întreaga lume. Se estimează că doar în Europa au fost între 15 și 20 de milioane de victime, iar în întreaga lume între 35 și 60 de milioane.

Nici România nu a fost scutită de tributul de sânge, cu peste 800.000 de morți, răniți și dispăruți din rândurile armatei și alte câteva zecii de mii de civili care și-au pierdut viața pe parcursul ostilităților. Gândurile noastre se îndreaptă, în această zi, către eroii neamului nostru, știuți și neștiuți, care și-au sacrificat viața în bătăliile acestui cumplit război.

Aducem, așa cum este firesc într-o asemenea zi, un omagiu tuturor celor căzuți pe continentul european și în lume și păstrăm un moment de reculegere în memoria lor.

Ne putem lesne imagina că victoria puterilor aliate împotriva regimului criminal nazist, consfințită la 8 mai 1945, a fost primită cu ușurare și speranță pe tot continentul nostru. Speranță într-un viitor în care diferendele între țări să fie rezolvate pe cale pașnică, în care relațiile internaționale să fie dezvoltate de pe poziții de egalitate. Valorile europene, care au triumfat în acea zi, nu pot fi împlinite decât printr-o conlucrare permanentă între statele democratice și trebuie apărate împotriva tentațiilor demagogice, populiste și șovine, prin acțiunea instituțiilor statului și contribuția fiecărui cetățean.

Din păcate, la 78 de ani de când armele au tăcut pentru a face loc păcii, Europa cunoaște realitățile crude ale unui alt conflict nimicitor, un război absurd declanșat de Federația Rusă împotriva unei țări europene suverane, în disprețul total al regulilor stabilite de dreptul internațional. Purtat cu o brutalitate și cu o dorință de distrugere pe care nu le mai credeam posibile în secolul XXI, acest război face victime și provoacă suferințe greu de imaginat în rândul poporului ucrainean și are consecințe majore în întreaga regiune și în plan global.

România va apăra întotdeauna valorile democratice și își va urma vocația transatlantică și europeană.

Angel Tîlvăr,

Ministrul apărării naționale

Foto: Laurențiu Turoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.