Românii se află printre europenii care consumă în exces antibiotice, iar acest lucru se vede în ceea ce medicii numesc rezistența la antibiotice.
”Din păcate, utilizarea antibioticelor are ca efect nedorit inevitabil creșterea rezistenței microbiene față de acestea; este limitată astfel eficiența antibioticelor existente, situație cu atât mai frustrantă cu cât în aproximativ 50% din cazuri nu există o justificare medicală pentru a le utiliza, conform OMS”, a transmis recent Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
Măsuri drastice: ANTIBIOTICELE ar putea fi eliberate de acum doar cu rețetă specială. Românii fac abuz de aceste medicamente!
Peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, a informat în noiembrie 2022 Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.
Potrivit unui sndaj european, doar 3 din 10 europeni știau că utilizarea nenecesară a antibioticelor le face să devină ineficiente, că administrarea antibioticelor ar trebui să înceteze numai la finalizarea întregii cure de tratament, că antibioticele generează adesea efecte secundare, cum ar fi diareea, și că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor.
În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat, marți, că România trebuie reglementeze eliberarea de antibiotice.
”Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă.
Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa afirmă că propunerea ministrului Sănătății Alexandru Rafila, cu privire la eliberarea antibioticelor pe baza unei rețete speciale, ”trebuie bine gândită”, iar în acest moment o consideră ”puțin excesivă” și cu riscul de a împiedica accesul pacienților la antibiotic, a acelora care chiar au nevoie de astfel de tratamente.
”Este o propunere pe care dl ministru a lansat-o. Eu aș îndrăzni să spun că ar trebui să facem o analiză un pic mai serioasă, în ideea că, da, ne dorim micșorarea consumului de antibiotice nerațional utilizate. Acesta este un aspect.
Dar, a introduce un nou tip de rețetă cred că este o măsură, care este puțin excesivă, în momentul de față. Adică ar trebui să încercăm să conștientizăm populația și, evident, toți lucrătorii din sistemul sanitar asupra pericolului la care se expune fiecare utilizator fără o prescripție corectă de antibiotic.
Revenind la prescriere, avem deja experiență cu rețete speciale pentru psihotrope, și a fost destul de complicat să introducem pe lângă rețeta simplă, rețeta compensată, rețeta pentru psihotrope și acum o să fie și rețeta pentru antibiotice.
Administrativ este un disconfort. Nu suntem împotriva acestei soluții, dar cred că trebuie bine gândită să vedem dacă nu cumva această măsură, prin care dorim să ajungem la un consum rațional de antibiotice, să nu împiedicăm accesul pacienților la antibiotic într-o perioadă în care au nevoie”, a declarat prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, în exclusivitate, pentru DC Medical.
De altfel, acesta a explicat o situație similară, când pacienților ce aveau nevoie de medicamente psihotrope li se eliberau aceste produse în baza unei rețete speciale, ”verzi”, și care au complicat lucrurile.
”Îmi aduc aminte și momentul în care s-au introdus rețetele verzi pentru psihotrope și a fost o perioadă de câteva luni în care colegii medici nu știau că trebuie scrise pe rețete verzi, pacientul se supăra când era refuzat la farmacie, că trebuia să meargă din nou la medic să îi scrie pe altă rețetă. Adică lucrurile se complică puțin.”