În perioada cât am fost consilier al ministrului Apărării am avut șansa să stau aproape de militari și să înțeleg mai bine valorile care îi insuflețesc. Îmi amintesc de momentele cumplite când familia unui soldat căzut la datorie în teatrul de operații trebuia anunțată despre tragicul eveniment. Prețul de sânge plătit de eroii armatei României a reprezentat probabil unul dintre puținele surse de respect autentic pentru țara noastră în comunitatea euro-atlantică. Nimeni nu are voie să aducă atingere acestor valori, iar cinstirea memoriei celor care au făcut sacrificiul suprem ține de însăși coloana vertebrală identitară a unui stat.
Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, taxează dur autoritățile locale în speța dislocării ilegale a Monumentului Eroilor din piața Mihai Viteazu
Recent, am fost siderat să aflu că un proiect de reabilitare a unui parc din municipiul Câmpia Turzii s-a făcut cu încălcarea flagrantă a celor mai elementare norme ce țin de respectarea simbolurilor istorice și a cultului eroilor. Mai exact, am fost informat că Monumentul Eroilor Români din cel de-al Doilea Război Mondial, situat în Piața Mihai Viteazul (Parcul central „Ionel Floasiu) din orașul nostru, a fost dislocat, ca să nu zic demolat, fără avizul instituției de specialitate din ministerul Apărării Naționale. Mai exact, este vorba despre Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, enitate aflată în subordinea MApN, și care conform prevederilor legale clar stipulate în actul normativ 379/2003 trebuie să avizeze orice intervenție asupra operelor comemorative de război. Atât consiliul local din Câmpia Turzii, cât mai ales primăria se fac vinovate de încălcarea legii, aducând totodată atingere gravă simbolisticii sacrosante întruchipată de acest grup statuar.
Dincolo de lipsa de respect arătată față de un edificiu comemorativ, și față de o instituție extrem de sobră și respectabilă a statului român, gestul edililor din Câmpia Turzii trădează practic un mod de lucru. Ne putem astfel explica de ce, adesea, lucrurile se întâmplă ca într-o schiță de Caragiale în municipiul nostru. Dacă Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a fost totalmente ignorat, sfidat, de primărie și consiliul local în această speță sensibilă, mă întreb ce șanse are un agent comercial sau un simplu cetățean din Câmpia Turzii să-și facă auzită vocea, ori să împiedice un abuz sau o ilegalitate.
Evident, o asemenea lucrare de interes public se poate lesne realiza și fără lezararea unor sensibilități istorice. Avizul se acordă fără probleme de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, de îndată ce sunt îndeplinite cateva condiții de un minimal bun simț cu privire la conservarea integrității monumentului respectiv. Dar, lupta cu mentalitățile este foarte grea, mai ales când ani de-a rândul s-a acționat sub deviza „Merge si așa!”.