Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat în perioada 27-28 februarie 2023, la reuniunea informală a Consiliului Energiei, organizată la Stockholm, în format comun cu Consiliul Transporturilor.
„În cadrul reuniunii am abordat subiecte de actualitate de pe agenda UE în domeniul energiei, precum pregătirea reformei pieței de energie electrică și menținerea competitivității industriei UE în actualul climat global competitiv.
Am participat și la o reuniune comună a miniștrilor energiei și transporturilor pe tema accelerării tranziției energetice în sectorul mobilității prin politici energetice sustenabile. În cadrul discuțiilor cu privire la reforma pieței energiei electrice, am avut un schimb de opinii cu omologii europeni și reprezentanții Comisiei Europene cu privire la opțiunile de modificare a designului pieței de energie electrică în sensul limitării efectelor negative ale unor potențiale crize energetice viitoare și asigurării unor prețuri stabile pentru consumatori și industrie. Am reiterat faptul că România susține o reforma eficientă a pieței care să conducă la limitarea efectului prețului la gaze naturale asupra prețului la energie electrică.
În acest sens, România este interesată de implementarea unui mecanism al contractelor de diferenţă sau al acordurilor pentru cumpărarea de energie electrică (Power Purchase Agreements) care să asigure predictibilitate pe piaţa de energie electrică pe termen lung şi să stimuleze investiţii în noi capacităţi de producţie în domeniul energiei regenerabile şi nucleare”, a scris marţi, pe Facebook, Virgil Popescu.
„Este deopotrivă necesară menținerea flexibilităților la nivel național privind adoptarea unor măsuri specifice de protecție a consumatorilor prin tarife reglementate și alte facilități precum și a unor măsuri europene care s-au dovedit eficiente în situația de criză din anul 2022 (obligativitatea realizării stocurilor de gaze naturale, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii infra-marginali și de către alți actori de pe piața de energie, spre exemplu).
Am ținut să mulțumesc pentru recenta finanțare acordată de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, pentru depozitul subteran de gaze naturale de la Bilciurești, în suma de aproximativ 37 milioane Euro.
Propunerea legislativă concretă din partea Comisiei Europene cu privire la reforma pieței de energie electrică este așteptată în luna martie 2023.
În cadrul sesiunii dedicate competitivității industriei europene am subliniat importanța protejării unor sectoare critice (industria chimică, a petrolului și oțelului fiind importante pentru România), a asigurării unei tratament echitabil pentru tehnologiile care vor beneficia de suport din partea UE și a unei distribuții geografice echilibrate a noilor investiții astfel încât și regiunea estic europeană să beneficieze de proiecte noi.
În ceea ce privește perspectivele pentru decarbonizarea sectorului transporturilor am ținut să accentuez importanța unei abordări coordonate la nivelul factorilor de decizie, în sensul implementării tehnologiilor potrivite pentru fiecare sector”, a precizat ministrul Popescu.
De interes pentru România sunt atât electrificarea transporturilor cât și utilizarea hidrogenului curat și a biocombustibililor produși pe plan intern. Decarbonizarea transporturilor și a industriei nu este posibilă fără luarea în calcul a tuturor surselor de energie cu emisii reduse de carbon, energia nucleară fiind o soluție sigură și curată alături de sursele regenerabile.
Decarbonizarea transporturilor va include atât aspecte de infrastructură (puncte de încărcare electrică pentru vehicule) unde vom colabora cu Ministerul Transporturilor, cât și stimulente financiare pentru utilizarea unor mijloace mai curate. România este de asemenea interesată de localizarea unor industrii critice precum producția de baterii care să permită dezvoltarea pieței locale a electro-mobilității, cu efecte sociale, economice și de mediu multiple.
În marja Consiliului informal, am avut o reuniune de coordonare cu statele membre Like-Minded in domeniul energiei nucleare, confirmând suportul României pentru promovarea acestei surse de energie indispensabile pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE și pentru asigurarea securității în aprovizionare. Am agreat cu omologii din celelalte state participante intensificarea cooperării asupra unor aspecte cheie precum noi proiecte nucleare, cercetare și inovație, asigurarea competențelor și a forței de muncă calificate. Următoarea reuniunea a Consiliului Energiei va avea loc pe data de 28 martie, la Bruxelles.