miercuri, ianuarie 8, 2025

Ghid de CUTREMUR: Tot ce trebuie să știi și să aplici în caz de cutremur! Aplicații și informații oficiale de la DSU

- Advertisement -spot_img
Must Read

În data de 14.02.2023, la ora 15:16:53 (ora României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.7, la adâncimea de 6,3 km, urmat de 27 replici ale acestuia, cu magnitudine cuprinsă între 2 și 4.1 grade pe scara Richter.

Ghid de CUTREMUR: Tot ce trebuie să știi și să aplici în caz de cutremur! Aplicații și informații oficiale de la DSU

În vederea gestionării efectelor generate de evenimentul petrecut în data de 14 Februarie 2023, au fost întreprinse măsuri de primă urgență, atât la nivel central, cât și local.

Astfel, la nivel central a fost activată grupa operativă la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar la nivelul local, s-a dispus verificarea situației operative din teren cu forțe și mijloace din cadrul ISU în toate județele în care a fost resimțit cutremurul, Convocarea Centrului Județean de Coordonare și Conducerea a Intervenției la nivelul județului Gorj, respectiv, convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și adoptarea HCJSU nr. 2 din data de 14.02.2023.

În ceea ce privește situația efectelor înregistrate generate de evenimentul din data de 14.02.2023, până la momentul raportării au fost înregistrate efecte în 22 localități din 5 județe (GJ, DJ, HD, MH și VL), fiind înregistrate apeluri prin SNUAU 112 prin care au fost semnalate probleme medicale, fisuri ale imobilelor și elemente de construcție desprinse.

Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate, au vizat atacuri de panică în rândul a 9 persoane, 4 persoane din jud. Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcție, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din mun. Târgu Jiu și a fost extrasă de echipajele de intervenție.

Totodată, ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri, au fost avariate 6 autoturisme în mun. Târgu Jiu, iar pe Defileul Jiului au căzut stânci care au fost îndepărtate de reprezentanții Drumurilor Naționale.

În județul Gorj, în mun. Târgu Jiu – au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereți, desprinderi ale unor elemente de construcție la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, 2 biserici, 1 spațiu comercial, 3 obiective economice, 7 sedii instituții prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută și elemente de construcție căzute sau în pericol să cadă.

De asemenea, au mai fost semnalate avarii ușoare la mai multe coșuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader a Municipiului Tg-Jiu.

Efecte au fost înregistrate în alte 10 localități din județ, respectiv, loc. Bumbești-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Bălești, Godinești, Bâlteni, Stejari, Lelești, Albeni care au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperisuri, la coșuri de fum, etc. .

Totodată, o altă zonă afectată de undele seismice a fost și județul Hunedoara unde au fost identificate de asemenea, efecte în 7 localități, ce au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, scări de bloc, balcoane etc.

Până la acest moment nu au fost identificate situații care să pună în pericol viața cetățenilor, în zonele unde seismul a fost resimțit.

De asemenea, echipajele operative, autoritățile locale și celelalte instituții implicate în gestionarea acestei situații continuă să desfășoare misiuni în teren, în scopul identificării soluțiilor optime pentru revenirea in cel mai scurt timp la starea de normalitate.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

ATENȚIE

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și prin aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

GHID DE CUTREMUR

Citeste si: Un nou CUTREMUR cu magnitudinea de 5.7 pe Richter, a avut loc azi, în sudul României. S-a resimțit până la Cluj și Oradea!

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

#METEO: Temperaturile de primăvară din aceste zile se vor schimba radical în weekend. Iarna revine în forță

O masă de aer cald va pătrunde spre România în sectorul anterior al unei depresiuni atlantice. Noua săptămână ne...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -