Consiliul Județean Cluj a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare, convocată de îndată, din data de miercuri, 15 februarie a.c., încheierea unui contract de parteneriat pentru constituirea „Consorțiului pentru Învățământul Dual Clujean”.
Învățământul DUAL (teorie și practică) implementat la Cluj prin PNRR. Proiect comun al marilor universități clujene
Acest demers a fost inițiat de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, alături de Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Susținem implementarea acestui proiect de anvergură, necesar atât pentru viitorii absolvenți cât și pentru angajatori. Avem întreaga convingere că această inițiativă își va dovedi utilitatea și îi asigurăm pe toți partenerii noștri de întreaga susținere”.
Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj: „Piața muncii are o nevoie stringentă de personal calificat în toate domeniile de activitate, existând necesitatea dobândirii unor aptitiudini practice încă din perioada școlarizării. Prin acest efort comun, tinerii vor putea beneficia de îndrumarea și expertiza specialiștilor implicați.”
Scopul principal al Consorțiului îl reprezintă asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici sau cu alți parteneri relevanți pentru a adapta educația și formarea profesională la cerințele pieței muncii.
În acest sens, cei 24 de membri semnatari ai contractului, instituții de învățământ, autorități publice și operatori economici, deopotrivă, vor participa în comun la pregătirea și depunerea Proiectului din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), cu denumirea „Dezvoltarea Consorțiului de Învățământ Dual Clujean”.
Concret, acțiunile din cadrul proiectului vizează o serie de investiții constând în construcții noi, reparații capitale, consolidări, precum și a altor categorii de cheltuieli pentru dezvoltarea Campusului, pe un teren proprietate a USAMV Cluj-Napoca și asigurarea condițiilor necesare derulării procesului educațional și de formare profesională.
Contractul, încheiat pe o perioadă de 15 ani, reunește efortul comun al tuturor actorilor implicați în vederea facilitării inserției absolvenților învățământului dual pe piața muncii.
De asemenea, Emil Boc transmite că Primaria sprijină învățământul dual. Avem nevoie de profesioniști bine pregătiți și plătiți în toate meseriile
Astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului local a municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Cluj-Napoca, în calitate de partener, la constituirea „Consorțiului de Învățământ Dual Clujean”. Proiectul va fi depus pentru finanțare în cadrul PNRR, Componenta C15 – Educație (în cadrul apelului de proiecte „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual” privind formarea profesională a elevilor și studenților, începând din anul școlar 2023/2024, respectiv anul universitar 2024-2025).
Consorțiul de Învățământ Dual Clujean reprezintă puntea de legătură între mediul academic, programele de învățare și realitatea pieței muncii. Prin acest nou instrument putem dezvolta o forța de muncă bine pregătită și crea slujbe mai bine plătite.
Scopul principal de activitate al Consorțiului îl constituie asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici sau cu alți parteneri relevanți pentru a adapta educația și formarea profesională la cerințele pieței muncii, respectiv pentru facilitarea inserției absolvenților învățământului dual pe piața muncii.
Municipiul Cluj-Napoca va susține funcționarea în bune condiții a procesului de educație și formare profesională derulat de instituțiile de învățământ partenere în cadrul Consorțiului de Învățământ Dual Clujean, în conformitate cu prevederile legale în vigoare aplicabile.
În cadrul Consorțiului de Învățământului Dual, liderul de consorțiu este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Printre parteneri se numără instituții reprezentative de învățământ din oraș, unități administrativ-teritoriale din zona metropolitană și mediul privat, precum: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca, Primăria comunei Florești, Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic „Ana Aslan”, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Colegiul Economic „Iulian Pop”, NTT Data Romania S.A., SC Tehnofavorit S.A., S.C. Bonas Import Export S.A., Robert Bosch SRL, S.C. Terapia S.A., S.C. Moldovan Carmangerie S.R.L., Emerson S.R.L., Selgros Cash&Carry S.R.L., Electrogrup Infrastructure S.A., transmite primarul Clujului.
Citeste si: <strong>ISU Cluj a primit astăzi o cameră cu termoviziune modernă</strong>