Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles

0
147

Președintele României , Klaus Iohannis, a participat, în perioada 9-10 februarie 2023, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles.

Summitul a debutat cu o discuție a liderilor privind situația din Ucraina, cu participarea Președintelui Volodîmîr Zelenski. Totodată, pe agenda Consiliului European s-au mai aflat creșterea competitivității economiei europene, pornind de la Comunicarea Comisiei Europene privind Planul Industrial Green Deal, precum și identificarea unor căi concrete de acțiune pentru gestionarea în comun a migrației la nivel european.

Președintele Klaus Iohannis:

  • a arătat că, pentru a rămâne o putere economică globală, UE trebuie să găsească instrumentele cele mai potrivite pentru a-și menține competitivitatea pe termen lung, într-o economie pregătită pentru viitor, iar flexibilitatea va reprezenta un concept cheie în acest sens. Astfel, Președintele României a subliniat nevoia de reguli flexibile și proceduri pentru implementarea rapidă a PNRR și REPowerEU, instrumente care vor asigura modernizarea și competitivitatea durabilă a economiei.
  • a susținut necesitatea de proceduri simplificate pentru acordarea ajutoarelor de stat în mod țintit pentru sectoarele strategice, cu menținerea coeziunii și a condițiilor de concurență echitabilă în cadrul Pieței Interne.
  • în ceea ce privește politica comercială, a arătat că SUA rămân principalul partener al UE, împărtășind valori și interese strategice și a subliniat necesitatea identificării, prin dialog, a unor soluții constructive pentru îndeplinirea obiectivelor comune.
  • a arătat că migrația este o provocare care reclamă un răspuns european comun, iar ca stat de la frontiera externă a Uniunii Europene, România s-a implicat activ în identificarea de soluții constructive și eficiente pentru combaterea migrației ilegale.
  • a subliniat necesitatea definirii unor măsuri cât mai concrete, operaționale care să răspundă provocărilor în materie de migrație ilegală, arătând că propunerile prezentate de Comisia Europeană au reprezentat un sprijin important.
  • a reiterat deschiderea României de a se implica în implementarea măsurilor agreate, arătând că, deși țara noastră nu este parte a niciunei rute de migrație și nici sursă de mișcări secundare, dorește să contribuie cu experiența recunoscută în securizarea frontierei externe și combaterea migrației ilegale.
  • a subliniat sprijinul pentru mobilizarea de resurse la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea activităților de control și supraveghere a frontierelor, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante.
  • a exprimat deschiderea de a lucra cu Comisia Europeană la un proiect pilot, pentru a disemina bunele practici recunoscute în materie de protecție a frontierei și combatere a migrației ilegale și ca o contribuție la definirea unor proceduri mai rapide și mai eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.