Principalul importator de roșii din Turcia în 2022 a fost România, unde a fost livrată o producție în valoare de 65.228 milioane de dolari. Urmează Ucraina – 45.320 milioane de dolari, Bulgaria – 38.113 milioane de dolari. Asta în condițiile în care România derulează de câțiva ani Programul Tomata cu sprijin generos de la guvern.
Din marii agricultori care eram cândva, azi importăm legume, la greu. România a importat roșii de peste 65 de milioane de dolari din Turcia, în 2022
Volumul exporturilor de roșii din Turcia în 2022 a crescut cu 4% față de 2021 – la peste 377 de milioane de dolari. Aceste date sunt citate de Agenția Anatolia cu referire la Asociația Exportatorilor din Anatolia de Sud-Est. În 2022, Turcia a furnizat 526.703 tone de roșii în 54 de țări, inclusiv România, Ucraina, Bulgaria, Germania, Regatul Unit, Republica Cehă, Elveția, Spania, Kazahstan, Letonia, Rusia, Polonia și Malaezia. Volumul exportului de roșii în termeni de preț în 2022 este de 377.418.000 de dolari, comparativ cu 362.993.000 de dolari în 2021, relatează Rador.
Șeful Asociației Investitorilor și Producătorilor de Produse de Seră, Muslim Yanmaz, a declarat pentru Agenția Anatolia că, față de anul trecut, creșterea exporturilor de tomate a fost bună, dar exportatorii nu au reușit să atingă valoarea dorită, relatează BGNES.
Potrivit acestuia, declinul pieței ruse a împiedicat creșterea exporturilor.„Anterior, volumul exporturilor de roșii către Rusia era de aproximativ 200 de milioane de dolari pe an. Din păcate, anul trecut această cifră a scăzut la 33 de milioane de dolari. În același timp, creșterea exporturilor către țările balcanice a compensat de fapt contracția pieței din Rusia”, spune Yanmaz.
Potrivit acestuia, roșiile Salkim sunt la mare căutare pe piața europeană. „Datele privind exportul de tomate în 2022 nu sunt în mod clar ceea ce am sperat. Pierdem treptat piața rusă. Producătorii agricoli din mai multe țări, în special din Azerbaidjan și Uzbekistan, au ambiții serioase privind piața rusă. Alături de criza energetică, a avut impact și creșterea costurilor de transport, ceea ce a dus la o scădere a livrărilor către piața rusă. Scopul nostru este să creștem exportul de tomate la 500 de milioane de dolari”, spune șeful asociației.
Odată cu redresarea activității pe piața rusă, ne așteptăm la o creștere semnificativă a exporturilor în 2023. Pași în această direcție au fost deja făcuți, a mai spus Yanmaz.