Guvernul a aprobat cardul legal care permite finanțarea proiectelor de regenerare urbană din fonduri externe nerambursabile, a anunţat ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
În proiectele de regenerare urbană vor putea fi incluse zonele centrale, cele istorice, dar și ansamblurile de locuit, siturile cu infrastructuri dezafectate, zonele de agrement și cele destinate comerțului;
Intervențiile integrate cuprinse în proiectele de regenerare urbană vizează atât modernizarea sistemului de transport urban, cât și lucrări de consolidare și reabilitare a clădirilor, reamenajarea spațiilor publice, renovarea clădirilor de patrimoniu, extinderea spațiilor verzi, amenajarea zonelor pietonale și modernizarea iluminatului public.
Ordonanța de urgență privind stabilirea unor măsuri pentru finanțarea unor proiecte de regenerare urbană, adoptată în ședința de Guvern, stabilește cadrul general de finanțare din fonduri externe nerambursabile prin programele regionale, precum și etapele premergătoare depunerii de proiecte mature prin integrarea zonelor de regenerare urbană în planurile urbanistice și de amenajare.
Actul normativ adoptat asigură o abordare unitară a conceputului de regenerare urbană și stimulează pregătirea unui portofoliu de proiecte mature care să răspundă cerințelor impuse de domeniul regenerării urbane finanțate din cele 8 programe regionale.
”Bugetul destinat regenerării urbane prin programele regionale aferente perioadei 2021 – 2027 este de aproximativ 500 de milioane de euro, iar cadrul legal adoptat permite autorităților locale să dezvolte proiecte care să asigure condiții mai bune de locuit, spații urbane funcționale și moderne, mobilitate urbană, asigurând totodată punerea în valoare și protejarea elementelor de patrimoniu. Majoritatea zonelor urbane din România se confruntă cu probleme generate de transformările economice și sociale din ultimele decenii, iar proiectele de regenerare urbană finanțate prin programele regionale vor permite atât reabilitarea zonelor de tip ”centru istoric”, cât și amenajarea spațiilor verzi sau ale celor din zonele de locuit, reducerea poluării, dar și susținerea activităților economice și crearea de locuri de muncă în comunitățile respective. Din aceste motive, sunt poate proiectele cele mai așteptate de autoritățile locale și de locuitori deopotrivă”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Conform actului normativ, prin proiectele de regenerare urbană se urmărește:
- Îmbunătățirea calității serviciilor de administrare a domeniului public și privat;
- Renovarea, consolidarea sau reabilitarea clădirilor și terenurilor publice, inclusiv reconversia funcțională a acestora, cu o atenție specială asupra reducerii riscului seismic, ameliorării performanțelor energetice, a instalațiilor și infrastructurii asociate, inclusiv prin promovarea de soluții tehnice inovative;
- Conservarea, punerea în valoare și dezvoltarea moștenirii culturale și istorice;
- Reconsiderarea mobilității urbane, îmbunătățirea accesibilității și a legăturilor cu zonele înconjurătoare;
- Construirea de locuințe sociale.