vineri, ianuarie 10, 2025

Cum se răzbună românii pe Austria? Credeți că le pasă, îi afectează în vreun fel? Zero!

- Advertisement -spot_img
Must Read

Viena, „capitala economică“ a României, îşi refuză „ţara“ de la admiterea în Schengen. Austria controlează bănci şi asigurători mari în România, 100% din petrol şi 50% din gaz prin OMV Petrom, face sute de milioane de euro din exploatarea pădurilor şi are contracte de miliarde de euro pentru autostrăzi.

Mediul de afaceri se arată şi el uluit pentru că businessul austriac în România este unul prosper. Firmele austriece din România au avut în 2021 un profit net de 7 mld. lei (1,4 mld. euro). Toate primele zece companii austriece cu investiţii în România au fost în 2021 pe profit, în ciuda crizei.

OMV Petrom a fost în 2021 cea mai mare companie din România după cifra de afaceri. BCR, deţinută de Ersre, a fost pentru mulţi ani cea mai mare bancă din sistem după active – azi pe locul al doilea, după Banca Transilvania.

Sunt puţini români care să nu fi auzit de Holzindustrie Schweighofer „care ne fură pădurile“.

De cealaltă parte, cei 370.000 de turiştii români care merg anual în Austria lasă în hotelurile şi restaurantele austriece 250 de milioane de euro anual, potrivt unei analize a Romanian Businnes Liders.

Şi atunci teorii ale conspiraţiei vin în minte: cu ce şantajează Austria România?

Proprietarii unui magazin din România se „răzbună”, după ce Austria a refuzat accesul ţării noastre în spaţiul Schengen. Aceştia au decis să nu mai vândă niciun produs RedBull şi Pfanner – două companii austriece, producătoare de băuturi răcoritoare. Pe frigiderul gol, este lipit un mesaj către clienţi, care îi îndeamnă să dea „dovadă de unitate”. 

Cum se răzbună românii pe Austria? Credeți că le pasă, îi afectează în vreun fel? Zero!

Proprietarii magazinului au distribuit pe reţelele de socializare o fotografie cu frigiderul, care era cândva plin cu băuturi răcoritoare produse de companii austriece. Acum, acesta este gol, având lipit pe el doar o foaie cu un mesaj destinat clienţilor, care au două posibilităţi – fie „dau dovadă de unitate”, fie cumpără de la alt punct comercial.

„Aici se aflau produsele austriece RedBull şi Pfanner. Austria nu ne vrea în Schengen, aşa că noi am decis să nu mai vindem produsele lor în magazinele noastre. Aveţi două posibilităţi: sunteţi alături de noi şi daţi dovadă de unitate sau mergeţi să le cumpăraţi de la alte magazine şi îi lăsăm pe austrieci să îşi bată în continuare joc de noi. Cu o floare nu se face primăvară dar de undeva trebuie să începem”, au scris proprietarii.

Proprietarii magazinului nu sunt singurii care au întrerupt parteneriatul cu companiile austriece. Un afacerist din Alba şi unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, Voicu Vuscan, a anunţat că întrerupe toate contractele cu firmele austriece.

Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, arădeanul Dimitrie Muscă, a dispus, joi după-amiază, închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, relatează Agerpres.

“Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină”, a spus Dimitrie Muscă.

Raiffeisen Bank și BCR au transmis joi seară, 8 decembrie, poziția lor cu privire la votul negativ dat de către Austria privind aderarea României la Schengen. În paralel, cele două bănci au șters toate comentariile lăsate de către români la postările respective.

Raiffeisen: Ne arătăm surprinși de această decizie

Într-un comunicat transmis pe Facebook, Raiffeisen Bank afirmă că nu comentează deciziile politice, și amintește de investițiile din ultimii 30 de ani.

„În contextul votului negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie.

(…)Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanțează și susține economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piață. De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5600 de corporații mari și medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55%. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4900 de angajați, în aproximativ 300 de sedii.

Citeste si: Austria a dat azi un vot de blam întregii Uniuni Europene, nu doar României. Am primit o palmă gratuită, azi, dar am devenit mai puternici!

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zbor nou pe ruta Cluj-Napoca – Castellon, din această vară

Comunicat de presă - Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță introducerea noii rute Cluj-Napoca – Castellón, operate în premieră...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -