vineri, ianuarie 10, 2025

Stațiuni montane de vis și pârtii noi de schi, în România. Hai să dăm și noi o țeapă Austriei, iarna aceasta și să investim mai mult, acasă!

- Advertisement -spot_img
Must Read

Patru stațiuni din județul Hunedoara le vor oferi în această iarnă turiștilor ocazia de a le folosi pârtiile de schi. Trei dintre ele se află în munți, deasupra Văii Jiului, iar una în Retezat.

Stațiuni montane de vis și pârtii noi de schi, în România. Hai să dăm și noi o țeapă Austriei, iarna aceasta și să investim mai mult, acasă!

Primele zile de iarnă au adus sute de turiști pe pârtiile de schi din Straja, stațiunea din Masivul Vâlcan aflată deasupra municipiului Lupeni.

De asemenea, Domeniul schiabil Sinaia se îmbogățește din acest an cu trei noi pârtii destinate schiorilor avansați.

Pârtiile noi denumite Floare de Colț, Panoramic și Vâlcel se află la Cota 2000, iar fiecare dintre ele are o lungime de aproximativ un kilometru și sunt deservite de noul telescaun Valea Dorului. Este vorba de un teleschi Doppelmayr, nou, achiziţionat la cheie. Instalaţia are o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră şi o lungime a liniei de 630 de metri. Sinaia este staţiunea care are cel mai mare număr de kilometri de pârtii de schi, cu circa 30 km, unde cel mai mare administrator este Transport Urban Sinaia, din cadrul Primăriei Sinaia.

La acest moment, atutoritățile locale nu pot spune cu exactitate când anume se va deschide sezonul de schi 2022-2023, dar estimează că este posibil ca turiștii să poată schia înainte de Crăciun.

În legătură cu startul sezonului de iarnă: muntele se pregătește. Ca de obicei, rămâneți aproape, vom anunța. Deocamdată, estimăm intervalul 10-20 decembrie, dar, desigur, rămânem la dispoziția vremii (prognozele anunță încălziri, deci nu riscăm deocamdată pornirea instalațiilor de zăpadă artificială)”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Gondolei Sinaia.

La Cota 2000 a nins săptămâna trecută și este un strat de zăpadă de 10-20 centimetri, dar este încă mult prea puțin pentru ca pârtiile să poată fi bătătorite cu utilajele. Din păcate, în zilele următoare se anunță temperaturi pozitive inclusiv la altitudini mari, prognoza meteo nefiind în avantajul schiorilor. Cel mai probabil se vor pune în funcțiune instalațiile de zăpadă artificială.

Reprezentanții administrației publice locale au anunțat că pentru acest sezon vor fi nevoiți să mărească tarifele la skipass, astfel că de la 160/170 de lei, cât este în prezent o cartelă valabilă o zi (pentru un adult) va ajunge să coste undeva la 200 de lei. Tarifele urmează să fie anunțate în cursul acestei săptămâni pe site-ul domeniului schiabil din Sinaia. Vestea bună este că doar cu un skipass, turiștii vor putea să călătorească atât cu cele două gondole, dar și cu telecabina veche, recent cumpărată de primărie de la o firmă privată.

În România sunt 218 pârtii de schi omologate, cu o lungime totală de 189 de kilometri. Conform datelor Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, anul acesta, au fost omologate 13 pârtii noi de schi, cu un total de aproape 14 km.

Schi în Straja

Sezonul de schi a fost deschis oficial în 1 decembrie, iar condițiile de schi sunt bune, susțin reprezentanții zonei de agrement, iar prețurile sunt mai accesibile față de cele din stațiunile de pe Valea Prahovei.

Drumul din Lupeni până în Straja este modernizat, telegondola cu care turiștii pot urca la pârtiile de schi de pe munte funcționează, iar mai multe parcări au fost construite în ultimii ani.

În Straja, prețul pe care turiștii trebuie să îl plătească pentru închirierea echipamentelor de schi pornește de la: 25 de lei pe zi, pentru clăpari, schiuri şi beţe, 40 de lei pe zi pentru echipament nou de schi (clăpari, schiuri şi beţe); 35 de lei pe zi pentru snowboard (buţi şi placă); 10 lei pe zi pentru săniuțe și boburi, 10 lei pe zi pentru căști.

O școală de schi și snowboard funcționează în stațiune, iar tarifele pentru cei care vor să învețe să schieze încep de la 150 de lei pe oră, de persoană, fiind diversificate în funcție de numărul de ore și de cursanți.

„Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. 20 de kilometri sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu”, informează administratorii zonei de agrement, pe site-ul skistraja.ro.

Stațiunea Straja, într-un loc istoric

Telegondola din Straja funcționează între orele 9,00 și 16,30, iar prețul unei urcări sau al unei coborâri este 10 lei. Prețul unui abonament pe zi pentru folosirea instalațiilor de cablu din stațiune începe de la 100 de lei, iar prețul unui „skipass” pentru folosirea instalațiilor de schi începe de la 130 de lei pe zi, de persoană.

Staţiunea Straja a fost înfiinţată în urmă cu două decenii, în Masivul Vâlcan, la o altitudine de 1.445 de metri, iar la poalele ei se află municipiul Lupeni, de care este conectată printr-o şosea de 10 kilometri şi printr-o telegondolă. Straja este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini.

A fost unul din locurile de hotar ale Transilvaniei cu România, până în 1918. În Primul Război Mondial în munţi s-au dat lupte grele armata austro-ungară şi trupele române, iar peste 1.500 de ostaşi au murit. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

Pasul Vulcan – cu drumul devenit pârtie de schi

Investițiile în modernizarea celorlalte trei zone de schi din județul Hunedoara, Parâng, Râușor și Pasul Vulcan au fost mai reduse față de cele din Stațiunea Straja, însă și acestea oferă numeroase oportunități iubitorilor de munte.

Citeste si: „Colinde meșteșugite pentru inimi topite” – mini Târgul de Crăciun din cartierul Iris se deschide azi! Proiect finanțat din fonduri UE

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zeci de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnă

44 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnăVacanța de iarnă a elevilor și zilele libere prilejuite...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -