vineri, ianuarie 10, 2025

România e un fel de RAI al GAZELOR?! Exportăm momentan spre Ucraina, Ungaria și Moldova! Ce urmează?

- Advertisement -spot_img
Must Read

România funcționează, de la începutul acestei luni, ca punct nodal pentru aprovizionarea cu gaze a Ungariei și, mai nou, a Ucrainei și Republicii Moldova, după ce, prin conexiunea cu Bulgaria primim gaze de la vecinul nostru din sud.

România e un fel de RAI al GAZELOR?! Exportăm momentan spre Ucraina, Ungaria și Moldova! Ce urmează?

Noutatea absolută este exportul către Ucraina (tranzit, în fapt, dar în Sistemul Național de Transport se identifică ca export – n.r.), care se face pentru prima dată pe reverse flow T1, una dintre cele trei conducte de tranzit din Dobrogea, care au fost folosite timp de decenii pentru a aduce gaz din Rusia, via Ucraina, către România și, mai departe, către sudul Europei.

Acum trei ani, a expirat contractul multianual dintre Gazprom și Transgaz pe T1, iar Transgaz a investit zeci de milioane de euro pentru a efectua reverse flow-ul pe această conductă, adică pentru a putea să împingă gaze și în sens invers, spre Ucraina.

Rezultatul este că în prezent, România poate să ajute Ucraina să se aprovizioneze cu gaze. Ieri, 5 decembrie, de dimineață, intrau 10,8 milioane de metri cubi (mil. mc) de gaze din Bulgaria, dintre care 4,3 mil. mc se duc în Ucraina și 6,1 mil. mc în Ungaria. Către Moldova, sâmbătă și duminică au mers puțin peste 1 milion de metri cubi.

Este vorba de tranzit, nu de producție românească de gaze.

Ușor-ușor, România începe să arate ca un hub regional de gaze. Se transportă gaze pentru Ucraina, se transportă pentru Ungaria și, mai departe, pentru Slovacia, se transportă pentru Moldova. În 2023, ar putea fi chiar mult mai bine, pentru că se previzionează creșterea cantităților ce vor tranzita România, odată ce gazele caspice (Azerbaidjan – n.r.) încep să-și găsească loc în Europa Centrală și, în plus, odată ce încep să vină cantități mari de gaz lichefiat în terminalele din Grecia și Turcia”, spun surse din piață, citate de economedia.ro.

În plus, este de menționat și că gaze rusești pot fi importate, pentru că ajung în Bulgaria prin Turcia și, odată ajunse acolo, devin de „origine UE”, așa că pot fi cumpărate de orice țară din regiune.

Revenind la situația consumului de gaz din România și a fluxurilor de export, ieri, 5 decembrie, România înregistra un total al surselor de gaze de 53,3 milioane de metri cubi.

Producția internă este de 24,6 milioane de metri cubi, împărțită între Romgaz, Petrom și BSOG (Marea Neagră). Extracția din depozite a ajuns la 18,1 milioane din metri cubi (vremea s-a răcit semnificativ), importurile sunt de 10,8 milioane de metri cubi, din care doar 0,4 milioane de metri cubi rămân local, restul ajung la beneficiarii finali din Ucraina și Ungaria.

Citeste si: Importurile de GAZE au scăzut cu 20% în România! Producţia s-a redus cu 4,3%

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Patru mașini s-au făcut praf într-un accident grav, pe centura Vâlcele-Apahida. Doi copii mici au ajuns la spital

❗️Accident cu patru mașini pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un accident de circulație a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida. ISU Cluj...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -