Avram Gal, ALDE: În contextul vizitei în Statele Unite, ocazionate de participarea la reuniunea anuală a „Alianței” am avut prilejul să contribui pe mai departe la proiectul de consolidare a relației bilaterale România- Statele Unite.
„Alianța” este un forum de cooperare ale cărui baze au fost puse de foști ambasadori americani la București, iar astăzi în rândurile sale se numără o serie de personalități din lumea politică, de afaceri, și culturală din cele două țări. M-am alăturat acestui format pentru că am înțeles cât de importantă este o abordare integrată, ce aduce laolaltă oameni din diverse medii profesionale, cu recunoaștere și influență, dornici să-și pună întreaga energie în slujba acestui deziderat vital pentru România.
În cadrul întâlnirilor și diferitelor discuții avute am primit numeroase semnale privind fereastra de oportunitate pe care țara noastră trebuie să o fructifice prompt. Da, criza din Ucraina a generat dezechilibre care au afectat România, aspect deloc surprinzător având în vedere proximitatea noastră față de acest focar de instabilitate. Însă, partenerii noștri ne transmit ca nu suntem pe cont propriu, iar România ca stat de graniță la frontierea Uniunii Europene și a NATO poate beneficia de un sprijin fără precedent. Un bun prieten cu experiență în politica mare de la Washington mi-a transmis faptul că trebuie să le reamintim partenerilor noștri că atât relația bilaterală, cât si NATO ca organizație, reprezintă un lanț, pe atât de puternic pe cât este de puternică cea mai slabă verigă a sa. De aceea vorbim despre indivizibilitatea securității și despre solidaritate. Depindem unii de alții și ne bazăm unii pe alții, iar România are nevoie actualmente să fie susținută și transformată într-un bastion răsăritean puternic.
Ca om de afaceri, nu pot ignora relevanța extraordinară pe care legăturile economice o joacă în această arhitectură. Investițiile americane în România reprezintă o condiție fundamentală pentru ca acest parteneriat consolidat să devină de neclintit și rezistent în fața provocărilor dinspre est. O țară săracă, vulnerabilă economic va fi întotdeauna o pradă ușoară pentru cei care vor să semene dezbinare și să alimenteze curentele anti-occidentale. Avem chiar în aceste zile exemplul aderării la Schengen. Cu excepția unui stat, toți partenerii europeni și-au manifestat disponibilitatea de a primi țara noastră în spațiul de liberă circulație. Dacă României îi va fi refuzat acest drept legitim, a doua zi partidele eurosceptice vor face furori în rândul electoratului dezamăgit de dublul standard aplicat de UE.
De aceea, pledez de fiecare dată pentru o consolidare economică a relației bilaterale, chiar dacă amenințările la adresa securității sunt astăzi mai prezente ca niciodată în ultimele decade.
Această vizită a fost cu atât mai specială cu cât am sărbătorit Ziua Națională a României în mijlocul comunităților noastre de peste Ocean. Dorul de țară pare să fi rămas intact chiar și în sufletele unor români emigrați de peste 30 de ani. Sunt oameni care nu fac paradă din dragostea lor pentru țară, însă de fiecare dată când li se cere sprijinul, se implică fără să stea pe gânduri.
Mai mult decat atât, vă pot spune că solidaritatea și generozitatea de care țara noastră a dat dovada în ultimul an față de vecinii noștri ucraineni nu a rămas fără ecou. Românii s-a distins ca fiind un popor curajos, demn și prompt în a-și oferi sprijinul, fără să facă un spectacol din asta. Cred că imaginea țării noastre este la un nivel fără precedent, și de aceea insist ca obiectivele noastre naționale să fie promovate cu mult curaj și perseverență. Această fereastră de oportunitate nu va rămâne deschisă pentru mult timp, transmite Avram Gal.