Avram Gal participă alături de  ex-președintele George W. Bush şi o serie de personalități politice şi militare la reuniunea anuală de la Washington a „Alianţei”

0
420

„În urmă cu câteva luni am primit invitația de a mă alătura unei organizații ce are ca principal scop consolidarea relației bilaterale dintre România și Statele Unite”, anunţă vicepreşedintele ALDE, Avram Gal.

„Cu toată deschiderea, am luat decizia de a răspunde pozitiv invitației Fostului ambasador al Statelor Unite în România, dl Jim Rosapepe, de a contribui la dezvoltarea entității numite „ALIANȚA”, organizație ce promovează aprofundarea relației strategice româno-americană într-un moment de maximă complexitate geopolitică. Din consiliul director al Alianței fac parte mai toți ambasadorii americani la București, începând cu Excelența Sa, dl David Funderburk (șef de misiune în perioada 1981-1985) și până la Adrian Zukerman, ultimul ambasador în funcție.

În acest context, voi pariticpa la gala anuală a Alianței ce va avea loc la Washington, pe 30 noiembrie. La eveniment și-au anunțat deja participarea o serie de personalități, între care îi pot menționa pe fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush, fostul șef al Comandamentului Aliat din Europa, generalul lt(r) Ben Hodges, liderul majorității din Camera Reprezentanților, dl Steny Hoyer, precum și o serie de personalități române, ca scriitorul Norman Manea sau CEO-ul celebrei companii din domeniul IT, UiPath.

Lumea este mult prea turbulentă, iar România mult prea aproape de ochiul futunii, astfel că este nevoie sa strângem rândurile. Ordinea occidentală,  bazată pe reguli democratice este sub asediu. Vedem tot mai clar faliile geopolitice care se trasează, iar de această dată realitatea nu este dependentă exclusiv de geografie. Linia de demarcație este mai sinuoasă. Este o confruntare între democrații și autocrații, iar România nu poate face abstracție de aceste mișcări tectonice. Sigur,  suntem prea mici ca să putem produce schimbări în marea politică globală, însă ar fi o dovadă de iresponsabilitate să nu ținem aproape de cei puternici pentru a ne consolida postura câștigată în ultima decadă în interiorul lumii democratice. Din acest punct de vedere, relația cu Statele Unite este vitală. Pentru a face față provocărilor de la răsărit,  România trebuie să devină rezilientă. A fi rezilient, însemnă în primul a-ți cunoaște vulnerabilitățile. Securitatea și prosperitatea României sunt strâns legate de cele două organizații ale lumii libere din care facem parte: NATO și UE. În privința securității suntem legați de NATO și relația bilaterală cu Statele Unite. Iar economic avem o interpdependență crescută cu Uniunea Europeană. Sigur că provocările economice reprezintă o temă extrem de importantă,  însă când un stat precum Federația Rusă schimbă prin război frontierele Europei la doi pași de granița noastră, este clar că securitatea și apărarea devin prioritatea zero. Washingtonul continua să rămână unul din aliații de nădejde ai României, însă nu trebuie să facem greșeala de a considera că această relație funcționează de la sine, din inerție. Nu, este nevoie de implicare, de lobby, de eforturi diplomatice pentru a aduce Statele Unite mai aproape de țara noastră atât militar, cât și economic.

Sunt convins că reuniunea ALIANȚEI de la Washington va pune la aceeași masă dimensiunea militară cu cea economică,  oferind un nou impuls acestei relații fundamentale pentru interesele strategiece ale României”, a concluzionat Avram Gal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.