Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) s-a întrunit recent în cadrul unui Congres ce a avut printre obiective alegerea unei noi conduceri centrale. În urma votului delegaților am fost reconfirmat în funcția de vicepreședinte la nivel national al formațiunii. Vreau să le mulțumesc pe această cale celor care mi-au acordat încrederea și mandatul de a pune umărul la proiectul de consolidare a dreptei autentice românești.
Domeniul pe care îl voi gestiona vizează în principal relațiile internaționale, precum și palierul de comunicare. Am optat pentru această misiune în cadrul partidului pentru că sunt un om căruia îi plac provocările. La cum arată actualmente scena internațională, și la cum se prezintă perspectivele de viitor, este tot mai clar că ne așteaptă un drum plin de provocări. România nu poate naviga singură prin furtuna ce se întrezărește la orizont, de aceea cred cu tărie că o activitate energică în planul relațiilor internaționale a devenit absolut esențială. Avem nevoie de parteneriate. Avem nevoie să fim vocali în tot mai multe formate regionale și internaționale. Trăim vremuri excepționale ce reclamă măsuri și acțiuni excepționale.
Baza politicii externe a României se sprijină pe 3 piloni: apartenența la NATO, apartenența la UE și Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.
Așa cum deja v-am obișnuit, sunt unul dintre cei mai energici promotori ai relației bilaterale cu Statele Unite, și voi continua să imi pun în slujba țării toate resursele pentru a consolida această legatură. Ca om de dreapta, sunt înclinat să investesc multă energie pentru dinamizarea legăturilor de afaceri între cele două state, însă ținând seama de contextul dramatic regional pe care îl traversăm voi milita și pentru o prezență americană cât mai robustă în sfera apărării. Securitatea, apărarea și relatiile economice trebuie să primească atenție în egală măsură, pentru că la o analiză mai atentă vom constata că acestea se potențează reciproc.
De asemenea, după invazia rusă din Ucraina, au început să apară animozități în relația trans-atlantică cu privire la modul în care ar trebui gestionată situația. Capitale precum Washingtonul și Varșovia au adoptat o postură vehementă de raspuns la agresiunea rusă, în vreme ce actori precum Franța, și parțial Germania, pun accentul pe nevoia de a găsi o soluție cât mai curand cu putință, care să curme pierderile de vieți omenești.
Aceste evoluții ne aduc tot mai aproape de un scenariul profund indezirabil: acela de a trebui să facem o alegere între tata și mama, respectiv între Statele Unite si Uniunea Europeană. Să sperăm că înțelepciunea și echilibrul vor prevala iar România va putea să se poziționeze coerent și onest în raport cu cele două „curente de gândire”.
România este dependentă în privința securității de SUA, însă cele mai importante raporturi economice le are, fără doar și poate, cu Uniunea Europeană. Această realitate ne așează într-o postură aparent delicată. De aceea spun insistent că urmeaza vremuri complicate, iar fără o politică externă abilă și totodată mai îndrăzneață nu vom putea să ne ridicăm la înălțimea provocărilor ce se prefigurează.
Totodată, din noua postură voi promova ALDE ca alternativa liberală autentică în raporturile cu partenerii europeni, sperând ca la proximele alegeri să reușim să devenim o alternativă de incredere pentru români, atât în politica românească, cât și în cea de la Bruxelles.