Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării, ca urmare a declarațiilor privind situația din Ucraina. Dîncu a spus că singura șansă de pace ar fi dacă Ucraina ar accepta negocierile cu Rusia.
Premierul Nicolae Ciucă va fi interimar la Ministerul Apărării, după ce ministrul PSD Vasile Dîncu a demisionat, a anunțat luni, 24 octombrie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Potrivit legii, interimatul se asigură pentru o perioadă de maximum 45 de zile.
România a rămas fără Ministru al Apărării, chiar de Ziua Armatei. Ciucă preia interimatul MAPN
Dîncu a motivat decizia, susținând că este imposibilă colaborarea cu președintele Klaus Iohannis.
”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.
Redau, mai jos, textul integral:
Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae – Ionel Ciucă
DEMISIE
Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.
Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.
Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.
Vasile DÎNCU
București, 24 octombrie 2022”, a scris Vasile Dîncu.
Iată declarația pentru care s-a cerut demisia lui Vasile Dîncu:„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Țările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să își permită, să-și asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a spus Dîncu, într-o intervenție avută la Prima TV. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis pe Facebook că i-a solicitat premierului Ciucă să preia interimatul:
„Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris Ciolacu.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretele prin care ia act de demisia lui Vasile Dîncu de la Apărare şi îl desemnează pe Nicolae Ciucă ministru interimar. Tot marți, are loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), discuțiile vizând situaţia de securitate în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și modernizarea Armatei Române.
Tot pentru marți, de la ora 14.00, Iohannis a convocat la Cotroceni o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la care Ciucă va lua parte în calitate de premier, dar și de ministru interimar al Appărării.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la:
- Situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – implicaţii pentru România şi îmbunătăţirea rezilienţei energetice a ţării pentru asigurarea securităţii în domeniu prin adaptarea operativă şi dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energetice, în contextul războiului din Ucraina.
- Un raport privind măsurile adoptate de România pentru punerea în aplicare a regimului de sancţiuni instituit pe plan internaţional în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022
- Măsuri privind modernizarea Armatei României.
- Tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și-a anunțat luni demisia, el motivându-și decizia prin imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis.
Demisia vine la mai bine de două săptămâni de la declarațiile sale că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, declarații taxate inclusiv de către Klaus Iohannis. „(…) probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a reacționat atunci președintele.
PSD cere convocarea de urgență a unei şedinte a coaliţiei, iar apoi un consiliu politic naţional al partidului pentru a desemna în perioada următoare succesorul lui Vasile Dîncu la Ministerul Apărării, a anunțat luni seară purtătorul de cuvânt al PSD, Ştefan Radu Oprea, după ședința Biroul Politic Național. Întrebat dacă social-democraţii ar putea ceda PNL portofoliul Apărării, el a spus că nu a existat o astfel de discuţie: ”Nu ne interesează subiectele acestea de schimburi, de troc, ci ne interesează stabilitatea guvernării”.
Citeste si: Marcel Ciolacu i-a solicitat premierului Ciucă să preia interimatul la MAPN