Pe 25 octombrie 2022 va avea loc Eclipsa parțială de Soare, anunță reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Aceasta va fi vizibilă ca parțială din România, în jurul prânzului.
Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.
Eclipsa parțială de soare vizibilă și în România
Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.
Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.
Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu. La Cluj-Napoca, eclipsa debutează la ora 12h21m și se încheie la ora 14h42m, maximul de acoperire (38%) fiind înregistrat la ora 13h32m. La Alba Iulia eclipsa debutează la ora 12h22m.
Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.
Eclipsă parțială de Soare – estimare condiții meteorologice
⏰ INTERVAL: 25 octombrie, orele 12 – 15
➡️ Pe teritoriul României, eclipsa parțială de Soare va debuta mâine, 25 octombrie, începând cu regiunile nord-vestice, la ora 12:19 și va continua până la 14:55, ultima zonă în care va fi vizibilă fiind sud-estul teritoriului. Maximul eclipsei variază între 13:28 în vestul țării până la 13:42 în est, când gradul acoperire a Soarelui va fi în proporție variabilă, de la 33% în sud-vest la 44% în nord-est.
🌤 Totuși, trebuie ținut cont de faptul că vizibilitatea eclipsei va fi condiționată de gradul de acoperire cu nori al cerului. Din acest punct de vedere, cele mai favorabile condiții meteorologice se vor întâlni în jumătatea sudică a Olteniei, Muntenia, Dobrogea, sud-estul Transilvaniei și jumătatea vestică a Moldovei, unde probabilitatea de vizibilitate este estimată la peste 80%.
🌧 În Banat, Crișana, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei, cerul va fi mai mult noros, iar local și temporar va ploua – în general slab cantitativ.
⚠️ IMPORTANT:
‼️ Nu priviți Soarele direct, cu binoclu, telescop sau lunetă. Pericol de orbire!
☀️ Pentru a vizualiza eclipsa, este necesară o protecție adecvată, precum ochelari speciali de eclipsă, filtre achiziţionate de la magazinele specializate de astronomie sau, eventual, filtre de sudură, însă nu pentru mai mult de 5-6 minute.
Locuitorii sunt avertizați să nu privească direct spre Soare, la acel moment, ci să folosească filtre speciale / ochelari de eclipsă.
Avertizările specialiștilor: expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.
Eclipsa din 25 octombrie 2022, a 16-a eclipsă de Soare, va fi vizibilă din Europa (cu excepția Peninsulei Iberice), Urali și Siberia de Vest, Orientul Mijlociu, Asia de Vest și din nord-estul Africii. Faza maximă a eclipsei parțiale va fi înregistrată în Câmpia Siberiei de Vest din Rusia, lângă Nijnevartovsk.
Este a doua eclipsă de Soare din acest an, însă prima (din 30 aprilie) nu a putut fi observată din România (doar din Pacific și America de Sud).
Următoarea eclipsă de Soare va fi în 20 aprilie 2023 (hibridă, va începe ca inelară și apoi totală; nu va putea fi observată din România/Europa).